Hlavní obsah

Protesty v Bělorusku po prezidentských volbách: Nejméně jeden mrtvý, desítky raněných

– Minsk • Aktualizováno

Noční protesty po prezidentských volbách mají krvavou dohru, píše agentura DPA. Během nepokojů zemřel nejméně jeden člověk a desítky lidí utrpěly zranění, píše agentura DPA s odkazem na občanské aktivisty. Prezidentské volby vyhrál podle předběžných výsledků s 80 procenty dosavadní prezident Alexandr Lukašenko. Opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská získala 9,9 procenta hlasů, podala ale stížnost pro údajné podvody během voleb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční protesty v Bělorusku po prezidentských volbáchVideo: Reuters

 
Článek

Hlasování podle opozice doprovázely podvody. Režim zakázal účast nezávislých pozorovatelů, zadrženo bylo velké množství novinářů i aktivistů.

Cichanouská podala stížnost

Opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská už podala kvůli výsledkům voleb stížnost k ústřední volební komisi. V pondělí odpoledne o tom informovala agentura RIA Novosti.

„S výsledky voleb nesouhlasíme, máme naprosto opačné informace,” citovala Cichanouskou agentura AP. „Máme k dispozici množství oficiálních protokolů z volebních místností, kde je počet hlasů v můj prospěch několikanásobně vyšší než pro ostatní kandidáty. Sbíráme důkazy o podvodech,” dodala.

Protesty už při oznámení předběžných výsledků 

Během zveřejňování průběžných výsledků se začaly v Minsku a dalších běloruských městech konat protesty. Bezpečnostní síly proti demonstrantům zakročily razantně, zejména v metropoli. Použily vodní děla, zábleskové granáty, gumové projektily a slzný plyn. Videozáznamy ukazují vážně zraněné, krvácející účastníky protestů, píše agentura DPA.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Noc po prezidentských volbách v Bělorusku byla krvavá.

Na rozdíl od noci je pondělní ráno v běloruské metropoli Minsk klidné. Aktivisté ale oznámili další protesty na sociálních sítích od pondělních 19.00 místního času (18.00 SELČ). Namířeny jsou proti volebním podvodům a vítězství Lukašenka.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Řada demonstrantů utrpěla zranění

Reklama

Výběr článků

Načítám