Hlavní obsah

Další země EU nedoporučují vakcínu AstraZeneca pro seniory

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie a Belgie se v úterý staly dalšími evropskými zeměmi, jejichž lékové úřady nedoporučily podávat oxfordskou vakcínu od AstraZenecy lidem nad 65 let. Připojily se tak k Německu, Rakousku, Polsku a Švédsku, kde také nebyla doporučena tato očkovací látka seniorům. Důvodem je, že chybí data o účinnosti v této věkové skupině. Evropský lékový úřad EMA ji přitom doporučil pro všechny lidi nad 18 let.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Logo farmaceutické firmy AstraZeneca.

Článek

„Pro pacienty starší 65 let chybí data, která dorazí v následujících týdnech. Prozatím doporučujeme užití u lidí mladších 65 let,“ uvedla předsedkyně Francouzského zdravotnického úřadu (HAS) Dominique Le Guludecová.

Francouzský prezident Emanuel Macron už v pátek prohlásil, že u lidí nad 65 let je přípravek „kvazi neefektivní“.

Francie může ještě toto opatření změnit. Čeká na výsledek rozsáhlých klinických zkoušek v USA, do nichž je zapojeno mnoho lidí starších 65 let. Podle Bouvetové se výsledky čekají do dvou týdnů.

AstraZeneku použije Itálie pouze do věku 55 let

Koronavirus

Použití vakcíny AstraZeneca jen u lidí mladších 65 let už doporučily zdravotnické úřady také v Německu, Rakousku či ve Švédsku. V Polsku budou vakcínou od společnosti AstraZeneca očkováni lidé mezi 18 a 60 lety, oznámil v úterý šéf kanceláře premiéra Michal Dworczyk. Dodal, že rozhodnutí padlo na základě doporučení lékařské rady, premiérova expertního poradního týmu. Evropská agentura léky EMA sice v pátek doporučila podmínečnou registraci očkovací látky od britsko-švédské firmy pro lidi nad 18 let, ale současně na svém webu uvedla, že není zcela jisté, jak vakcína funguje u lidí nad 55 let.

Belgie a Itálie s Maltou ji nedoporučují starším 55 let

Italský úřad pro léky Aifa proto v úterý rozhodl, že je tato vakcína doporučena jen pro lidi ve věku 18–55 let. Podle něj je potřeba více důkazů o účinnosti u seniorů, než se jim bude moci podávat. Lidem ve stejné věkové skupině jako Itálie ji plánuje podávat i Malta, uvedl tamní ministr zdravotnictví Chris Fearne.

Ani Belgie nebude podávat vakcínu od AstraZenecy lidem nad 55 let, protože stále chybějí data o účinnosti v této skupině. „Nemáme dost informací, abychom si byli jisti, že můžeme říci, je to dobré pro starší,“ sdělil v úterý belgický ministra zdravotnictví Frank Vandenbroude.

Český ministr zdravotnictví Jan Blatný v pondělí řekl, že v současné době nevidí žádný důvod domnívat se, že vakcína nemůže být použita u lidí nad určitý věk. Česko tak bude vakcínou v nejbližších týdnech zřejmě očkovat především seniory, kteří jsou prioritní.

AstraZeneca bude i pro lidi starší 65 let, počítá ministr Blatný

Koronavirus

Německý list Handelsblatt minulý týden dokonce uvedl, že má v této skupině jen osmiprocentní účinnost. To firma popřela.

Na rozdíl od jiných výrobců vakcín, kteří uvádějí jedno číslo účinnosti, ale AstraZeneca nebyla schopna zveřejnit jednoznačná data o obecné účinnosti. Uváděla, že její účinnost je 70 procent, a v případě, kdy se napřed podá poloviční dávka, tak devadesát procent, což vyvolalo pochybnosti expertů. Navíc, pokud se podávala, jak doporučil výrobce, stejná dávka v odstupu jednoho měsíce, byla účinnost 62 procent. Do testů přitom nebylo zapojeno dost lidí na 55 let a nabírali se dodatečně, i když senioři jsou nejohroženější.

Oxfordská vakcína čelí problémům, bude se znovu globálně testovat

Koronavirus

Výrobci hrozí i soud

AstraZeneca kvůli tomu může čelit i soudnímu procesu, protože zástupci drobných investorů Faruqi & Faruqi už shromažďují důkazy, že firma svými postoji porušila chování společností kotovaných na burze a balamutila investory. Do konce března se jí mají hlásit poškození, kteří při investicích mezi 21. květnem a 20. listopadem nakoupili akcie a utrpěli ztrátu 50 000 dolarů.

Je levná a nenáročná na skladování, vychvaluje AstraZeneca svou vakcínu. Účinnost má 70 procent

Koronavirus

Důvodem je, že firma zveřejňovala zavádějící vyjádření ohledně účinnosti své vakcíny a selhala při informování o svém postupu. Faruqi & Faruqi kritizuje, že při klinických testech část lidí dostala první dávku jen poloviční a že se skupiny v klinických zkouškách nepřekrývaly a s každou se zacházelo jinak. Někdy byla při testech druhá dávka podávána i mnohem později, než se mělo podle plánu testů. Hlavně ale kritizuje, že studie nezahrnula dostatečný počet lidí nad 55 let, i když právě tato skupina je nejohroženější. Zpochybňuje, že se klinické zkoušky prováděly podle zavedených pravidel.

Kritizuje především zprávu z 23. listopadu, kdy byly zveřejněny velmi optimistické předběžné výsledky, přičemž lidé v Brazílii a v Británii dostávali lidé vakcínu v různých režimech.

Akcie AstraZenecy poklesly 25. listopadu o 4,88 procenta na 52,6 dolaru.

Vyšší účinnost při pozdějším podání druhé dávky?

V úterý se objevila další zpráva o účinnosti vakcíny. Tři měsíce po aplikaci výhradně první dávky je účinná ve věkové skupině od 18 do 55 let na 76 procent. Jde ale opět o nerecenzovanou studii pracující s daty Británie, Jihoafrické republiky a Brazílie, která nebyla podrobena oponentuře. Podle ní je účinnost přípravku vyšší, pokud se druhá dávka aplikuje s větším odstupem, napsala agentura Reuters.

Podle Oxfordské univerzity výsledky studie podpořily rozhodnutí britské vlády prodloužit rozestup mezi dávkami na 12 týdnů, místo původních tří až čtyř týdnů. Británie se tímto rozhodnutím snažila zajistit alespoň částečnou ochranu co největší části obyvatel, připomíná Reuters.

Účinnost vakcíny po jediné standardní dávce vakcíny od 22. do 90. dne po očkování byla 76 procent a modelová analýza ukázala, že ochrana během tohoto počátečního tříměsíčního období neklesala,“ uvedli vědci z Oxfordu. Pokud druhá dávka přišla nejméně 12 týdnů po první, byla její účinnost 82,4 procenta. Když zdravotníci vpíchli druhou dávku po méně než šesti týdnech po první, byla účinnost jen 54,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám