Hlavní obsah

Čínská státní televize po zákazu vysílání v Británii podala žádost o licenci ve Francii

– Londýn

Čínská státní televize CGTN, které na začátku února britský regulátor zrušil licenci, požádala o povolení k vysílání ve Francii. Francouzský regulátor CSA uvedl, že se na něj stanice obrátila v prosinci, napsal v neděli deník Financial Times. V případě kladného posouzení žádosti by se televize mohla vrátit oklikou také do britského éteru. Stanice své záměry v Evropě nekomentovala.

Foto: Profimedia.cz

CGTN se snaží získat licenci na vysílání

Článek

Britský regulátor Ofcam odebral na začátku února CGTN licenci, protože došel k závěru, že stanice je kontrolovaná čínskou komunistickou stranou. Britské zákony neumožňují aby televizní stanici ovládala politická strana. Úřad navíc dostal řadu podnětů, jež si stěžovaly na nevyrovnané a neobjektivní zpravodajství například o dění v Hongkongu.

Krátce po odebrání licence Čína zakázala na svém území vysílání stanice BBC World News. Tamní úřady tvrdily, že BBC neinformuje objektivně o epidemii covidu-19 v zemi.

Čína zakázala zpravodajské vysílání BBC

Svět

Ve Francii jsou zákony mírnější a nezakazují, aby politická uskupení provozovala televizní stanice či jiná média. „CGTN by mohla mít více problémů ohledně toho, co vysílá, a vyváženosti obsahů,” uvedl francouzský odborník na média Philippe Baily.

CSA neuvedl, kdy rozhodne o žádosti čínské stanice.

Po odebrání britské licence CGTN vysílá po internetu. Pokud by ale čínská televize ve Francii uspěla, tak by se nejspíše mohla vrátit k satelitnímu vysílání i v Británii. Televize by totiž mohla využít dohodu, díky které stanice spadající pod regulátora v jedné členské zemi Rady Evropy může vysílat i do dalších členských států, aniž by potřebovala schválení tamních orgánů.

Rada Evropy, která je nezávislá na Evropské unii, má 47 členských států včetně Francie a Spojeného království.

Reklama

Výběr článků

Načítám