Hlavní obsah

Číňanovi odsouzenému v USA za průmyslovou špionáž leteckých motorů hrozí 60 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký soud shledal vinným agenta čínského ministerstva státní bezpečnosti z průmyslové špionáže, napsal v pátek list Financial Times. Sü Jen-ťün byl zadržen v roce 2018 v Belgii a posléze vydán do Spojených států. Muži hrozí až 60 let vězení a pokuta až pět milionů dolarů (přes 109 milionů korun).

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Logo General Electric na továrně v Birru

Článek

Do Belgie Süa nalákali američtí agenti, kteří sledovali jeho snahu získat technologie z leteckého odvětví. Konkrétně se jednalo o oběžné kolo kompresoru leteckého motoru, který vyrábí společnost GE Aviation spadající pod koncert General Electric.

„Pro ty, kteří pochybují o skutečných cílech Čínské lidové republiky, by to měl být budíček,“ konstatoval zástupce šéfa kontrarozvědky amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Alan Kohler. „Krade americké technologie ve prospěch své ekonomiky a armády.“

Sü si podle soudu vytipoval pracovníky předních leteckých společností a zval je do Číny na prezentace na univerzitách. Požádal zaměstnance GE Aviation, který odcestoval do Číny, aby mu pomohl získat obchodní tajemství. Navrhl mu setkání v Belgii. V den příjezdu do této evropské země byl však Číňan ve spolupráci s belgickými orgány zatčen.

Čína je často podezřívána z průmyslové špionáže. Zatímco v mnoha oborech je dnes na technologické špičce, vývoj jejích vlastních leteckých motorů provázejí značné obtíže. Dokonce i mnoho jejích bojových letadel je závislých na motorech z Ruska, protože vývoj vlastních vázne. Důvodem jsou problémy s vysoce odolnými slitinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám