Hlavní obsah

Čína zatím nepomáhá Rusku vyhýbat se západním sankcím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Čína zatím zřejmě nepomáhá Rusku vyhýbat se finančním sankcím uvaleným na Moskvu kvůli invazi na Ukrajinu. Uvedl to podle agentury Reuters vysoký představitel vlády amerického prezidenta Joea Bidena.

Foto: Florence Lo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Poslední signály naznačují, že Čína nepřichází na pomoc,“ řekl úředník novinářům poté, co oznámil, že USA a jejich spojenci se dohodli na uvalení sankcí proti ruské centrální bance a vyřazení předních ruských bank z globálního finančního systému SWIFT.

Pozitivním znamením jsou podle něj také zprávy, že některé čínské banky přestaly vydávat akreditivy pro nákup komodit z Ruska. Akreditiv je závazek banky, že zaplatí za zboží prodávajícímu, pokud splní stanovené podmínky. To ukazuje, že stejně jako tomu bylo v minulosti, má Čína tendenci respektovat platnost amerických sankcí, dodal úředník.

Americké sankce už míří přímo na Putina

Zahraniční

Čína je největším obchodním partnerem Ruska ve vývozu i v dovozu. V roce 2020 měla na vývozu ropy z Ruska třetinový podíl a dodávala mu průmyslové výrobky, od mobilních telefonů a počítačů po hračky a oblečení.

Obchodní vztahy mezi Čínou a Ruskem se výrazně rozšířily od roku 2014, kdy Západ poprvé uvalil sankce vůči ruským subjektům kvůli anexi ukrajinského poloostrova Krymu Moskvou.

Čínské banky, které obchodují s ruskými bankami a dalšími subjekty, na které byly uvalené sankce, by mohly samy čelit sankcím a ztrátě přístupu do amerického finančního systému. Pokud by Čína pomohla Rusku vyhnout se americkým sankcím, hluboce by to poškodilo pověst Číny nejen v Evropě, ale po celém světě, dodal zástupce americké administrativy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám