Hlavní obsah

Čím dál Česko zajde, tím víc ho to bude bolet, hrozí Rusko

Moskva
Aktualizováno

Česká republika si musí uvědomit, že Rusko bude i nadále odpovídat na kroky Prahy, které ničí vzájemné vztahy. A čím dál zajde, tím horší to bude. V ruské televizní stanici RBC v úterý takto pohrozila mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová

Článek

„V Praze moc dobře vědí a musí si uvědomovat, že za to ponesou odpovědnost. K čím destruktivnějším krokům se uchýlí, tím víc se jim vrátí na oplátku,“ prohlásila Zacharovová.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí zároveň naznačila, že načasování celé kauzy není náhodné.

„České úřady nebyly sedm let schopné přijít s jakoukoliv verzí toho, k čemu tam mělo dojít. A pak doslova během několika dní, po masivním útoku Západu, vypovězení ruských diplomatů z USA a Polska, tradičních řečech o zasahování do vnitřních záležitostí ČR, přišla Praha s touhle verzí. Ta je ale za ty dva dny plná tolika lží a falešných prohlášení, že takovou absurditu jsme - a to zdůrazňuji - už hodně dlouhou dobu nezažili,“ prohlásila mluvčí ruské diplomacie.

Landovský: Spor Česka s Ruskem probere NATO ve čtvrtek

Domácí

Kauza Vrbětice

Zacharovová hovořila o probíhající krizi česko-ruských vztahů. Ty jsou na bodu mrazu od sobotního večera, kdy představitelé vlády zveřejnili, že české bezpečnostní složky našly důkazy o zapojení ruských tajných služeb do explozí muničního skladu ve Vrběticích z 2014, které si vyžádaly dva mrtvé a miliardovou škodu.

Za vrbětickým útokem stál zřejmě celý tým ruských agentů

Domácí

Česko v reakci na důkazy předložené českými vyšetřovateli vypovědělo 18 ruských diplomatů, kteří byli identifikováni jako pracovníci ruských zpravodajských služeb.

Moskva na oplátku vypověděla 20 českých členů české diplomatické mise včetně zástupce velvyslance, čímž české velvyslanectví v Rusku fakticky paralyzovala. Česko nyní chystá další kroky.

Výbor: Důkazy jsou jasné, z ruské ambasády musí odejít téměř všichni

Domácí

Zacharovová ale považuje ruskou reakci, která oproti běžným diplomatickým zvyklostem nebyla reciproční, za adekvátní vzhledem k agresi, kterou prý Praha projevila. „Nazvala bych to agresí a nepřátelským kroky České republiky, na něž jsme adekvátně zareagovali,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám