Hlavní obsah

Landovský: Spor Česka s Ruskem probere NATO ve čtvrtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severoatlantická aliance se chce ve čtvrtek podrobněji zabývat vyhroceným diplomatickým sporem mezi Českou republikou a Ruskem. Po úterním jednání zástupců členských států NATO to sdělil český velvyslanec při alianci Jakub Landovský, který v úterý informoval ostatní země o důvodech vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády v Praze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jakub Landovský (archivní fotro)

Článek

Podle prohlášení ministerstva zahraničí v úterý Česko rovněž poděkovalo spojencům za dosavadní vyjádření solidarity a požádalo o přijetí společného prohlášení. Na to by podle diplomatů mohlo dojít právě ve čtvrtek.

Za vrbětickým útokem stál zřejmě celý tým ruských agentů

Domácí

Česká vláda pověřila velvyslance v členských zemích EU a NATO, aby spojence požádali o solidaritu a kolektivní akci v souvislosti se zjištěním tajných služeb, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 byli pracovníci ruské vojenské rozvědky GRU.

Landovský v úterý kolegům z dalších členských zemí NATO popsal okolnosti sporu, v němž Rusko na vyhoštění 18 svých lidí, identifikovaných jako pracovníci ruských tajných služeb, reagovalo vypovězením 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě.

Můžeme zakázat české pivo, navrhuje šéf Střízlivého Ruska

Evropa

„Spojenci se k tomu chtějí sejít ještě jednou a to je podle mě dobrá zpráva, bude to rezonovat ještě na jednom zasedání Severoatlantické rady jako regulérní bod,” řekl Landovský. K podrobnostem dnešního jednání se odmítl vyjádřit.

Česku již dříve podporu vyjádřila řada spojenců v alianci, například Spojené státy, Británie, Německo či Polsko.

Rusové jsou připraveni zaútočit, přitvrďte v sankcích, vyzývá Ukrajina

Evropa

Koordinované akce NATO či Evropské unie v podobných případech vyžadují delší přípravu. Například společné vyhošťování ruských diplomatů v reakci na pokus o vraždu dvojitého agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury nastalo až dva týdny poté, co diplomaty vyhostila Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám