Hlavní obsah

Chceme psát budoucnost. Merkelová, Hollande a Renzi jednali o EU po brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Na ostrově Ventotene se v pondělí sešli představitelé tří největších zemí eurozóny. Schůzka byla už předem hodnocena jako příprava na summit EU v Bratislavě, kde se má v polovině září probírat postup po referendu o odchodu Velké Británie z Unie.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Francouzský prezident François Hollande, německá kancléřka Angela Merkelová a italské premiér Matteo Renzi

Článek

Francouzský prezident Françoise Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová se nejprve v doprovodu svého hostitele, italského premiéra Mattea Renziho, poklonili a položili věnce u hrobu Altiera Spinelliho, jednoho z duchovních zakladatelů EU, který tam byl během války vězněn.

Jednalo se o druhé kolo třístranných rozhovorů po referendu o brexitu. Předáci největších zemí jádra eurozóny chtěli ukázat svoji jednotu, ačkoliv podle vyjádření z francouzské diplomacie neusilují o vytvoření nějakého „zvláštního klubu“.

Všichni tři po schůzce hovořili o potřebě nových impulzů v Unii, která ovšem podle nich nekončí. „Chceme psát budoucnost,“ prohlásil Renzi na společné tiskové konferenci na palubě letadlové lodi Garibaldi. Mluvil také o potřebě bránění v příchodu nových migrantů, i když současně hájil nutnost pomoci potřebným.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Hollande se vymezil vůči rostoucím nacionalistickým tendencím v zemích EU a oba se vyslovili pro společnou unijní obranu. O té v pondělí mluvil při výročním setkání českých velvyslanců také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám