Hlavní obsah

Evropa musí mít společnou armádu, řekl Sobotka před velvyslanci

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se Evropská unie neobejde bez společné evropské armády kvůli zajištění bezpečnosti občanů. Předseda vlády to v pondělí uvedl na pravidelném setkání s českými velvyslanci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na jednání s velvyslanci

Článek

„Zajištění bezpečnosti občanů EU je prioritou, neobejdeme se bez společné evropské armády,” tlumočil na Twitteru premiérova slova mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

„Věřím, že podzimní jednání Evropské rady v této oblasti přinese konkrétní závazky a návrhy,” odtušil premiér.

O vytvoření společné evropské armády v minulosti opakovaně hovořil i prezident Miloš Zeman.

„Jsem pro to, aby EU chránila svoje hranice. Když jsem před dvěma lety mluvil v Evropském parlamentu o potřebě vytvoření evropské armády, zažil jsem úsměvy. Dnes by se nám taková armáda velice hodila. EU má zatím organizaci s názvem Frontex, ta má zatím tři vyzbrojené nebo nevyzbrojené lodičky,“ prohlásil prezident loni v srpnu na setkání s velvyslanci. [celá zpráva]

Kritici vzniku společných ozbrojených sil  Evropské unie upozorňují, že vytváření nové struktury by bylo slepou uličkou, a připomínají, že lepším řešením by bylo, kdyby evropské členské země Severoatlantické aliance dodržovaly výši příspěvků na obranu.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Náčelník generálního štábu Petr Pavel

Bývalý náčelník generálního štábu a nyní předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel označil v červnu vznik společné evropské armády za utopii, neboť by podle něj narážel na rozdílné přístupy jednotlivých států.

Podle Sobotky by však vznik evropské armády nevedl k oslabení role NATO ani transatlantického spojenectví s USA.

Šéf opoziční ODS Petr Fiala s premiérem nesouhlasí a tvrdí, že budování nových struktur by bylo k ničemu. „Společná armáda EU je k ničemu. Další velení, úředníci, struktury? Stačí rozvíjet NATO a dát dost peněz na obranu,” uvedl v reakci na Twitteru.

Anketa

Jste pro vznik společné armády EU?
Ano
24,9 %
Ne
75,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7671 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám