Hlavní obsah

Českých fanoušků bude na EURO míň

Za normálních okolností by na nynějším fotbalovém mistrovství Evropy byly při zápasech českého týmu v ochozech tisíce fanoušků. Kvůli epidemii koronaviru jich ale zápasy českého týmu uvidí mnohem méně a nejspíš v davu nebudou radikálové, kteří by jinak z Česka přijeli.

Foto: Andy Buchanan, Reuters

Trénink českých fotbalistů ve skotském Glasgow

Článek

Týká se to alespoň prvních dvou utkání, která reprezentace odehraje ve skotském Glasgow, to první už v pondělí proti domácímu týmu.

Podle policisty Jakuba Schoře, který je českým zástupcem v haagském operačním středisku EURO, by normálně na zápasy se Skotskem a Chorvatskem zamířilo do Glasgow minimálně deset tisíc českých fanoušků. Kvůli koronaviru to ale není možné. Po příjezdu do Skotska je totiž nadále povinná desetidenní karanténa, během níž také musí člověk absolvovat dva testy.

„Tahle doba je zvláštní a čeští fanoušci mají největší smůlu ze všech. Skotská vláda neudělila žádnou výjimku ani běžným lidem, i kolegové policisté měli strašný problém získat výjimku, aby nemuseli do karantény,“ řekl Právu Schoř.

Češi na EURU nepokleknou. Fotbalisté zvolí jinou symboliku

Domácí

Šály nasaďte až na stadionu

Policisté zatím nemají ani informace o tom, že by se čeští radikální fanoušci domlouvali na nějakém střetu, který by se odehrál jinde než přímo v dějišti šampionátu. „Je to strašně složité. Věřím, že za normálních okolností by se za účelem nějakého střetu kontaktovali, ale za těchto podmínek to nejde,“ vysvětlil.

Všechny organizované výjezdy z ČR byly zrušeny a na první zápas se zatím do českého sektoru podle posledních informací policie prodalo kolem 1400 vstupenek. Reprezentaci tak budou fandit hlavně Češi, kteří na britských ostrovech žijí.

„Z našich zdrojů víme, že tam budou pouze místní, a nepředpokládáme, že by tito fanoušci měli dělat nějaké problémy,“ uvedl Schoř.

I tak ale určité nebezpečí může ve Skotsku českým fanouškům hrozit kvůli incidentu slávistického obránce Ondřeje Kúdely viněného z rasismu vůči protihráči z týmu Glasgow Rangers při letošním utkání Evropské ligy.

Kúdela neuspěl s odvoláním proti trestu za rasistickou urážku, přijde o EURO

Evropa

Policie proto fanouškům doporučila, aby oblečení a předměty s národní symbolikou používali až těsně před vstupem na stadion a vyhýbali se fanouškům soupeřů i podnikům, kde by mohli být.

Podle Schoře by neměl být rizikový ani druhý zápas českého týmu s Chorvatskem. Z této země podle policejních informací také fanoušci do dějiště utkání nepřijedou. Otázkou zůstává třetí zápas s Anglií, kde jsou podmínky pro vstup pro zahraniční fanoušky zatím o něco mírnější.

Situace by se mohla změnit v případě postupu ze skupiny a konání osmifinálového zápasu třeba v maďarské Budapešti, kde může být zcela zaplněna kapacita stadionu a pro vstup do země stačí pouze negativní testy na koronavirus.

I přes určité snížené riziko nebezpečí se chystají na situaci dohlížet čeští policisté, kteří budou přímo na místě k dispozici britským kolegům. A zástupce má tuzemská policie také v nizozemském Haagu, kde sídlí operační středisko, v němž se scházejí informace ze všech pořadatelských i účastnických zemí EURO.

Cestování v létě: Rizika jsou trochu jiná než loni

Koronavirus

„Smyslem naší práce je získávat všechny informace z Česka nejen o našich fanoušcích, ale i o jiných hrozbách, které mohou nastat. Jde třeba o teroristické hrozby, kybernetické útoky a podobně,“ vysvětlil Právu policista Jakub Schoř, který je českým zástupcem v haag­ském operačním středisku.

Před každým utkáním českého týmu musí poslat do dějiště zprávu s nejrůznějšími informacemi, se kterými pak pracují jeho kolegové na místě. Tam působí další tým českých policistů, kteří se běžně zabývají extremismem a fotbalovými fanoušky.

Většinou jsou v civilu, ale když třeba doprovázejí pochod fanoušků na stadion, oblečou si vesty, aby bylo poznat, že jde o policisty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám