Hlavní obsah

Kúdela neuspěl s odvoláním proti trestu za rasistickou urážku, přijde o EURO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nyon
Aktualizováno

Odvolací komise UEFA zamítla odvolání slávistického fotbalisty Ondřeje Kúdely proti desetizápasovému trestu za rasistickou urážku protihráče Glena Kamary z Rangers v březnové odvetě osmifinále Evropské ligy. Čtyřiatřicetiletý reprezentační obránce tak definitivně přišel o možnost startu na nadcházejícím mistrovství Evropy. UEFA o zamítnutí odvolání informovala na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Ondřej Kúdela při potyčce v zápase s Glasgow Rangers

Článek

Finský záložník tmavé pleti v odvetě osmifinále v Glasgowě po incidentu v 87. minutě utkání obvinil Kúdelu, že ho rasisticky urazil a nazval ho opicí. Český reprezentant připustil, že soupeře počastoval nevybíravě, ale rasistickou urážku popírá.

Advokátní kancelář zastupující Kúdelu požádala o ústní projednání odvolání, které se konalo ve středu a trvalo přes čtyři a půl hodiny. Odvolací komise pak večer potvrdila verdikt disciplinární komise UEFA.

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý nominoval na evropský šampionát pouze 25 z 26 možných hráčů. Jedno místo si nechával právě pro Kúdelu, protože věřil, že fotbalista s odvoláním uspěje. Nyní tak bude muset donominovat někoho jiného.

Co se vlastně stalo

K údajnému rasismu mělo dojít 18. března při odvetě osmifinálového zápasu Evropské ligy, ve kterém se Slavia Praha utkala ve skotském Glasgow s tamními Rangers.

Fotbalista Kúdela dostal za rasistickou urážku trest na 10 utkání

Domácí

Domácí celek hrál bez dvou vyloučených hráčů a dvougólové manko špatně nesl. Po jednom z řady surových zákroků přiběhl v 87. minutě slavistický obránce Ondřej Kúdela k záložníkovi Rangers Glenu Kamarovi.

Se zakrytými ústy řekl finskému hráči tmavé pleti cosi, co ho rozzuřilo. „To bylo do pr.... rasistický!“ křičel podle bulvárního serveru The Sun.

Další hráč skotského týmu Bongani Zungu ale hned nato vystartoval směrem k rozhodčímu a křičel: „Řekl mu fu... monkey”, („zk... opice“). Následně se bouřili i další hráči týmu z Glasgow. Ondřej Kúdela však obvinění z rasismu rezolutně odmítá.

Kúdela do Skotska být vydán nemůže

Domácí

„Řekl jsem mu: You are fu... guy (Jsi zas... chlápek). Bylo to prostě řečeno v emocích po těch dvou červených kartách a několika brutálních zákrocích soupeře. Ale naprosto odmítám rasismus,” řekl Kúdela pro klubové médium.

Nadávka, kterou slávistický stoper podle svých slov použil, nedává v anglickém jazyce smysl. Jeho právník to vysvětluje tak, že Kúdela má „extrémně špatnou angličtinu”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám