Hlavní obsah

Cestování v létě: Rizika jsou trochu jiná než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní turistické sezoně pomůže rozvolňování koronavirových opatření ve většině Evropy. Světová zdravotnická organizace (WHO) přesto nabádá k opatrnosti. Komunitní přenos by se podle ní vinou cestování mohl znovu rozšířit. Situace se ale před podzimem nezhorší tak rapidně jako loni, uvedl pro Radiožurnál šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Foto: Novinky

Letadlo Praha – Řecko

Článek

„Nebude to určitě to samé, co bylo minulý rok, kdy se vytvořila nějaká pozaďová nálož v populaci nekontrolovaně,“ uvedl Dušek s odkazem na postupující očkování. Míní tím malá skrytá ohniska nákazy, která se postupně rozvinula ve větší epidemii. Podle něj by částečně naočkovaná a částečně promořená dospělá populace mohla být chráněna možná až z 60 procent.

Neobávám se, že by cestování vytvářelo nějakou masivní nálož v populaci, ale riziko mohou představovat mutace, které by mohly snižovat účinnost vakcín.
Ladislav Dušek,Ústav zdravotnických informací a statistik<br />

Většina evropských zemí rozvolňuje opatření a WHO vztyčila varovný prst, aby se neopakovala situace z loňského léta. I tehdy Evropa začala s rozvolňováním, ale nedokázala včas zareagovat na šířící se komunitní přenos, který vedl ke ztrátám mnoha životů na podzim a v zimě.

„Neudělejme stejnou chybu,“ varoval šéf regionální organizace WHO pro Evropu Hans Kluge. Na rozdíl od situace před rokem jsou však nyní k dispozici protikoronavirové vakcíny a očkování lidí je ve vyspělých zemích světa naplno rozjeté.

Česko je v EU v počtu nakažených mezi nejlepšími

Koronavirus

Také podle Duška nehrozí, že by letošní turistická sezona dopadla stejně jako loni. „Neobávám se, že by cestování vytvářelo nějakou masivní nálož v populaci, ale riziko mohou představovat mutace, které by mohly snižovat účinnost vakcín,“ dodal s tím, že i v létě bude třeba ostražitost a lidé se budou muset testovat.

S tím koneckonců souhlasí i WHO. Lidé na cestách by měli dbát zvýšené hygieny, nosit roušky a jednotlivé vlády by měly zapracovat na lepší epidemiologické situaci tím, že budou častěji testovat a trasovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám