Hlavní obsah

Lockdown nelockdown. Česko, Slovensko a Rakousko klesají stejně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z pohledu na křivky grafů zobrazujících vývoj sedmidenního průměru počtu nakažených koronavirem a zemřelých se zdá, že zavedení přísných lockdownů v Rakousku a na Slovensku nemělo na průběh poslední vlny epidemie výraznější vliv. Vyplývá to ze srovnání s Českem, které při posledním zesílení epidemie opatření zásadněji nezpřísňovalo.

Článek

Rakousko zavedlo třítýdenní lockdown jako první země v Evropě 22. listopadu, tedy v době, kdy poslední vlna nákazy vrcholila. Sedmidenní průměr nových nákaz tehdy dosahoval 1562 případů v přepočtu na milion obyvatel.

Tři dny na to – tedy dřív, než mohla uzávěra zabrat – se trend v alpské republice obrátil. Nově nakažených začalo ubývat. Nyní vychází sedmidenní průměr na číslo 415,28.

Rakousko ukončilo plošný lockdown, pro neočkované ale restrikce pokračují

Evropa

Na Slovensku zavedli dvoutýdenní lockdown 25. listopadu. Nákaza, která dosahovala čísla 2044 v přepočtu na milion obyvatel, začala zprvu ustupovat týden poté. Nyní je sedmidenní průměr nově nakažených 1239 v přepočtu ku milionu obyvatel.

Neproočkované Slovensko kosí covid rekordně

Koronavirus

V Česku, které už se pro další plošnou uzávěru ke konci roku nerozhoupalo, byl sedmidenní průměr počtu nově nakažených nejvýše 28. listopadu. Pak začal pozvolna a s výkyvy klesat, nyní už padá rychleji.

Ze srovnání vývoje počtu nových případů, ale ani úmrtí, nevyplývá, že by se epidemie v uzavřeném Rakousku a Slovensku ubírala jiným směrem než v Česku, které sevřené lockdownem nebylo.

Klesáme čím dál rychleji

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám