Hlavní obsah

Rakousko ukončilo plošný lockdown, pro neočkované ale restrikce pokračují

– Vídeň

V Rakousku k neděli skončila celostátní uzávěra, která v zemi kvůli kritické epidemické situaci platila od 22. listopadu. Země se ale k běžnému životu vrátí až v pondělí, protože v neděli musí mít většina obchodů zavřeno a nefungují ani některé služby. Pro lidi, kteří se nenechali proti covidu-19 naočkovat, přísná omezení, včetně zákazu vycházení kromě některých výjimek, platí dál.

Foto: Saalbach.com/Tom Bause

Ilustrační foto

Článek

Od neděle je oficiálně znovu možné vyrážet do Rakouska za turistickými účely. Jednotlivé spolkové země si ale samostatně určily, jak budou restrikce v gastronomii a ubytovacích službách uvolňovat. Zatímco v Tyrolsku, Vorarlbersku a Burgenlandu provozovatelé těchto zařízení budou moci hosty znovu přivítat už během tohoto víkendu, jinde tomu tak bude 17. prosince. Nejpozději, až 20. prosince, provoz této branže obnoví Vídeň.

Znovu se mohou konat vánoční trhy, ale stánky s občerstvením se budou smět otevřít až v den otevření gastronomie. Například v Salcburku v neděli otevřel vánoční trh u tamního dómu, jeho návštěvníci si tam ale jídlo a pití ke konzumaci na místě budou moci koupit až v pátek.

Do vídeňských ulic vyrazilo 20 000 demonstrantů. Vadí jim povinné očkování

Koronavirus

„Máme hroznou radost, i když nám je jasné, že ty uplynulé tři týdny už nezvládneme dohnat,“ cituje internetový portál listu Kronen Zeitung Sabine Reiterovou, která na trhu provozuje dva stánky s punčem. Dodává, že v listopadu měla otevřeno čtyři dny, ale pak přišla plošná uzávěra.

Ve všech vnitřních prostorách musí lidé nosit respirátory třídy FFP2, restaurace a bary musejí zavírat ve 23:00, noční lokály a bary u sjezdovek musejí zůstat zavřené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám