Hlavní obsah

Česko nechystá vlastní sankce vůči Bělorusku, počká na EU

Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) nevidí důvod pro uvalení samostatných českých sankcí vůči běloruským představitelům. Je podle něj potřeba jednotný postup Evropské unie. Situace v Bělorusku je napjatá poté, co opozice odmítla uznat znovuzvolení prezidenta Alexandra Lukašenka a lidé vyšli do ulic. Česko i EU označily volby za zmanipulované.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

"Mají to být sankce vůči konkrétním osobám. To nejsme my, kteří to navrhují, bude to návrh Evropy, který by měl přinutit ten režim, aby akceptoval právo Bělorusů na svobodné volby," řekl Babiš novinářům po úterním jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu (BRS).

K samostatným sankcím, které v případě průtahů v neděli v České televizi připustil vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), Babiš nevidí důvod.

"My nechceme poškodit tu zemi, ty lidi. Musíme postupovat jednotně a domluvit se na tom," dodal premiér. Uvedl také, že o věci hovořil v pondělí s českým velvyslancem v Bělorusku Tomášem Pernickým.

Povolební napětí v Bělorusku

Podle volební komise se ziskem více než 80 procent hlasů v nedávných běloruských prezidentských volbách pošesté za sebou zvítězil Alexandr Lukašenko. Výsledky voleb ale odmítla uznat opozice v čele s poraženou prezidentskou kandidátkou Svjatlanou Cichanouskou. Ta požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do zahraničí. Neférovost proběhlých voleb konstatovali také zahraniční politici včetně špiček Evropské unie a českého premiéra Andreje Babiše.

Babiš: Volby v Bělorusku se musí opakovat

Domácí

V reakci na výsledky voleb vyšly do ulic běloruských měst tisíce lidí, proti nimž tvrdě zasáhla policie. Nejméně dva demonstranti zemřeli a na 7000 bylo zatčeno. Vedení země slíbilo, že zadržené propustí na svobodu. Část byla v pátek v časných ranních hodinách propuštěna.

Reklama

Výběr článků

Načítám