Hlavní obsah

Babiš: Volby v Bělorusku se musí opakovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Bělorusku se musejí opakovat volby, napsal v pátek na Twitteru premiér Andrej Babiš. Současně podpořil návrh polského ministerského předsedy Mateusze Morawieckého na svolání Evropské rady k situaci v Bělorusku, kde režim násilně potlačuje protesty proti falšování výsledků prezidentských voleb. Oba premiéři společně požádají předsedu Evropské rady Charlese Michela o urgentní svolání videokonference členů rady.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Nelze čekat. Bělorusové potřebují naši rychlou pomoc,“ sdělil. „Volby v Bělorusku se musí opakovat, musí být transparentní a za přítomnosti zahraničních pozorovatelů,“ doplnil. Český premiér už dříve odsoudil násilí vůči demonstrantům v Bělorusku.

V Bělorusku vzrůstá solidarita s demonstranty

Evropa

Polsko nicméně situaci řeší už od pondělí. Mluvčí polského premiéra v pondělí podle agentury PAP sdělil, že Morawiecki vyzval Evropskou komisi a Evropskou radu ke svolání mimořádného summitu k událostem v Bělorusku. Evropská rada je jednou z vrcholných institucí Evropské unie a jejími členy jsou hlavy států či premiéři zemí EU.

Demonstranti jsou ovce řízené z Česka, tvrdí Lukašenko

Evropa

České ministerstvo zahraničí si ve středu předvolalo běloruského velvyslance Valeryje Kurďukova. Zdůraznilo mu, že nesouhlasí s děním kolem prezidentských voleb i se zásahem policie proti demonstrantům. Ohradilo se také proti obvinění běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že Česko protesty organizuje.

Zatýkání i bití. Lukašenko zaklekl na domácí i zahraniční novináře

Ekonomika

Volby prezidenta v Bělorusku podle tamní volební komise pošesté vyhrál autoritářský prezident Lukašenko. Hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská výsledky neuznala, požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do zahraničí. V reakci na výsledky voleb vyšly do ulic běloruských měst tisíce lidí, proti nimž tvrdě zasáhla policie. Nejméně dva demonstranti zemřeli a podle serveru BBC jich bylo na 6700 zatčeno. Násilí vůči protestujícím odsoudili mimo jiné předseda Evropské rady Michel či lidskoprávní experti OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám