Hlavní obsah

Čečenští povstalci popírají podíl na atentátech v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Čečenští povstalci ve středu odmítli odpovědnost za moskevské výbuchy. Velitel radikálů Doku Umarov obvinil z odpovědnosti za exploze v metru ruské tajné služby, uvedla ČTK. CNN hned v pondělí uvedla, že na jednom webu islámských radikálů se k útoku už přihlásili.

Článek

Na internetu se objevil videoklip se záběry velitele radikálů Doku Umarova doprovázený rusky hovořícím mužským hlasem, který obvinil z odpovědnosti za exploze ruské tajné služby. Anonymní hlas se od krvavých událostí na stanicích metra Lubjanka a Park kultury "oficiálně" distancuje.

K moskevským explozím "nemá žádný vztah nikdo z muslimů", uvádí hlas ve videozáznamu. "Čečenci nejsou teroristé, válku nechtějí, nikdo ji nechce... Děláte to proto, abyste zůstali déle u moci," zní z nahrávky.

"Oficiálně prohlašuji, že za výbuchy v Moskvě je odpovědná FSB. To je všechno," praví se ve videoklipu. O videozáznamu jako první informovala gruzínská televize, jeho pravost nelze zatím ověřit.

Kavkazská stopa

Ruští vyšetřovatelé se od počátku soustředili své pátrání na teorii, že pachatelé pocházejí z Kavkazu. Vedl je k tomu jak vzhled sebevražedných atentátnic, tak fakt, že útočily ženy. Už v první polovině první dekády podnikaly v Moskvě sebevražedné atentáty tzv. čečenské černé vdovy, tedy ženy, jejichž manžele zabily v bojích ruské ozbrojené síly, nebo ženy, které byly ruskými vojáky hromadně znásilněny. I moskevské metro už se stalo terčem podobného útoku černé vdovy. [celá zpráva]

Ruské úřady v úterý rozšířily portréty čtyř žen a jednoho muže. Kromě dvou atentátnic ze stanic Lubjanka a Park kultury zobrazují i ženy, které je doprovázely, a muže, který zřejmě akci velel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Teror v Moskvě: amatérské záběry těsně po výbuchuVideo: Reuters

Už v úterý se pátrání rozšířilo do neklidné oblasti severního Kavkazu, odkud údajně atentátnice do hlavního města přijely. Ingušské úřady zahájily sběr informací o příbuzných všech evidovaných islámských radikálů.

Agentura ITAR-TASS oznámila, že moskevská policie prověřuje místa pobytu všech přistěhovalců ze severního Kavkazu a Střední Asie. Cílem tohoto opatření je podle šéfa moskevské policie Vladimira Kolokolceva "zabránit dodávkám zbraní a munice" do hlavního města.  Prověrkou procházejí lidé z Kavkazu a Střední Asie žijící v moskevských hotelích a ubytovnách, policie podle Kolokolceva kontroluje i moskevská tržiště a místa, kde parkují kamiony a tahače dálkové přepravy.

Čečenec obviňuje tajné služby

S podobným tvrzením, že za útokem stojí ruské tajné služby, přišel už v úterý předseda čečenského parlamentu Dukuvacha Abdurachmanov: "Pokud vysoce postavené osoby před nadřízenými označují severokavkazský region za 'viníka', pak prohlašujeme, že my považujeme za viníky moskevské zvláštní služby, justiční orgány a policii... Pokud se útočníkům podařilo něco takového do moskevského metra pronést, pak jen v důsledku absolutní nedbalosti příslušných orgánů, za asistence techniků metra nebo za spoluúčasti tamní justice.“

Tvrdý postup

Ruský premiér Vladimir Putin tvrdými slovy na adresu teroristů nešetřil. Podle agentury Interfax prohlásil, že organizátoři teroristických aktů a jejich pomahači nyní "zalehli na dno". Úkolem a ctí justičních orgánů je "vytáhnout je ze dna kanálů na světlo boží".

I ruský prezident Dmitrij Medvěděv dal najevo, že Kreml bude v honbě za radikálním islamismem pokračovat. "Teroristy jsme ničili a budeme je ničit dál. V posledních letech jsme se to naučili," řekl Medvěděv v odkazu na likvidaci několika význačných severokavkazských velitelů, kteří během března zahynuli v boji s ruskými vojáky a policisty. Medvěděv přitom dává přednost stabilizaci severního Kavkazu před ozbrojenou konfrontací.

Masakr v metru

Dva výbuchy ve stanicích moskevského metra Lubjanka a Park kultury si v pondělí vyžádaly 39  mrtvých. Zraněno bylo přes sto lidí. [celá zpráva]

První pohřby obětí útoku se podle agentury Interfax uskuteční ve středu. Šest těl se dosud nepodařilo identifikovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám