Hlavní obsah

Atentátnice se odpálily v moskevském metru, 38 mrtvých

Novinky,
Moskva
Aktualizováno

Dva atentáty byly v pondělí ráno spáchány v moskevském metru. Ve vlaku ve stanicí Lubjanka se odpálila sebevražedná atentátnice a zabila 24 lidí. Další útok ženy ve stanici metra Park kultury na téže trase si vyžádal podle agentury RIA Novosti 14 obětí. Zraněných je několik desítek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Atentátnice se odpálily v moskevském metruVideo: Reuters

 
Článek

Podle moskevského starosty Jurije Lužkova útočily ve stanicích sebevražedné atentátnice. Použít měly nálož o síle dvou kilogramů trinitrotoluenu.

Dlouho se uvádělo, že při prvním výbuchu zahynulo 25 lidí. Ministerstvo vnitra dříve varovalo, že v Parku kultury mohlo být obětí až dvacet.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Moskevské bezpečnostní složky zasahují u stanice metra Lubjanka, kde exploze zabila desítky lidí.

Mluvčí ministerstva pro mimořádné události Irina Andrijanová sdělila: „Výbuch zasáhl druhý vagón vlaku, který zastavil ve stanici Lubjanka v 7:56 moskevského času (5.56 SELČ). Nehořelo. Moskevští záchranáři a hasiči nyní zasahují na místě."

Andrijanová tehdy upřesnila, že 14 lidí bylo zabito ve vlaku a 11 na nástupišti, napsala BBC. Zraněné evakuovaly nejen četné sanitky, ale také vrtulník, který přistál u Parku kultury.

Nad stanicí se nachází sídlo ruské kontrarozvědky - Federální bezpečnostní služby (FSB)

Přes 30 mrtvých v moskevském metruVideo: ČTK

Další výbuch ve stanici Park kultury, který nastal v 8:38, si vyžádal čtrnáct obětí. I tady útočila atentátnice v druhém vozu soupravy metra.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Moskevští policisté odvádějí plačící ženu od stanice metra Lubjanka, kde při teroristickém útoku v pondělí ráno zahynuly desítky lidí.

Ruská prokuratura oznámila, že útok byl teroristickým činem. Ministerstvo vnitra uvedlo, že byla ustavena velká speciální skupina vyšetřující útoky, ve které je 207 lidí.

Přehled velkých atentátů v metru (podle počtu obětí):

198 obětí - 18. února 2003 - nejméně 198 mrtvých a přes sto zraněných si vyžádal úmyslně založený požár v metru v jihokorejském městě Tegu; muž, který do vozu metra vhodil nádobu s hořlavou tekutinou a zapálil ji, byl zadržen.

56 obětí - 7. července 2005 - v ranní špičce explodovaly v Londýně krátce po sobě tři bomby v metru a čtvrtá asi o hodinu později v autobuse; zahynulo 56 lidí včetně čtyř atentátníků, na 700 lidí bylo zraněno. K útokům se přihlásili islamisté napojení na Al-Káidu.

42 obětí - 6. února 2004 - sebevražedný atentátník způsobil výbuch v moskevském metru mezi stanicemi Paveleckaja a Avtozavodskaja; zahynulo 42 lidí včetně atentátníka.

12 obětí - 19. března 1994 - na rušné stanici metra v Baku vybuchla časovaná nálož; zahynulo nejméně 12 lidí, na 60 osob bylo zraněno.

12 obětí - 20. března 1995 - na 16 místech tří linek tokijského metra v Japonsku byly nalezeny balíčky, z nichž se šířil nervový plyn sarin; přes 5000 osob bylo plynem zasaženo, 12 lidí zemřelo.

8 obětí - 25. července 1995 - při explozi v pařížském metru ve stanici Saint-Michel zahynulo osm lidí a na 150 dalších bylo zraněno. Týž rok otřáslo pařížským metrem ještě několik výbuchů, které způsobily několika lidem zranění. Ke všem se přihlásila radikální alžírská Islámská ozbrojená skupina (GIA).

7 obětí - 3. července 1994 - V tunelu podzemní dráhy v Baku explodovala plastická trhavina umístěná pod sedadlem jednoho z vagonů; zemřelo nejméně sedm lidí a dalších asi 30 bylo zraněno.

Událost způsobila také vyřazení většiny ruských zpravodajských serverů, které jsou přetížené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám