Hlavní obsah

Čaputová: Roste generace bez zkušenosti s totalitou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po návratu z Česka do vlasti si prezidentka Zuzana Čaputová připomněla sametovou revoluci ve středu u brány Svobody na Děvíně.

Foto: TV Markíza

Slovenská premiérka Zuzana Čaputová si výročí sametové revoluce připomněla u Brány svobody v Děvíně.

Článek

Slovenská prezidentka navštívila místo, kde byla do roku 1989 přísně střežená železná opona. Na soutoku řek Morava a Dunaj u Brány svobody na Děvíně položila věnec na památku lidí, kteří při pokusu o přechod hranic do Rakouska přišli o život.

„Toto místo připomíná strašnou dobu, která znamenala ztráty lidských životů, ztrátu osobní lidské svobody už jen za projevený názor, za shromažďování, vyjádření politického přesvědčení nebo náboženské víry. Dnes žijeme v demokracii, která není dokonalá. Máme ovšem svobodu slova, shromažďování, právo volit. Mezník mezi tím, co bylo a co je nyní, je právě 17. listopad 1989,“ řekla Čaputová.

Zemana v nemocnici navštívila slovenská prezidentka Čaputová

Domácí

Vyjádřila vděk představitelům sametové revoluce i lidem, kteří se před 32 lety účastnili protikomunistických mítinků.

„Od sametové revoluce uplynulo 32 let. Je to časový úsek, který představuje, či přesahuje, jednu lidskou generaci. Dnes vyrůstá, dospívá nebo je už v produktivním věku generace, která nemá s totalitní režimem žádnou bezprostřední zkušenost,“ konstatovala hlava státu.

V úterý při návštěvě Prahy navštívila Čaputová památník na Národní třídě. „Přeju si, aby ten pocit blízkosti, sounáležitosti a schopnosti se navzájem podporovat a inspirovat, kteří mnozí z nás před 32 lety zažívali na náměstích po celém Československu, jsme dokázali společně přenést na co nejvíce generací,“ uvedla slovenská prezidentka.

„Svíčka, kterou jsem zapálila na Národní třídě, patří všem vám, kteří jste projevili lidskost, odvahu a odhodlání ukončit více než čtyři desetiletí komunistické totality,“ dodala Čaputová.

Stříbrná medaile

Z rukou předsedy senátu Miloše Vystrčila si pak slovenská prezidentka převzala Stříbrnou medaili Senátu parlamentu České republiky.

„Vnímám ji nejen jako ocenění mé osoby, ale také jako ocenění dobrých vztahů mezi Čechy a Slováky. Pokud bych se měla s tímto oceněním s někým symbolicky podělit, pak by to byli především neviditelné ženy a muži, bez nichž by se náš přechod ke svobodě, pluralitě a liberální demokracii v listopadu 1989 nepodařil,“ reagovala Čaputová.

Fico a Čaputová: komunikace na ostří nože

Evropa

Představitelé opoziční strany Směr – sociální demokracie si před budovou slovenského parlamentu připomněli nedožité sté narozeniny Alexandra Dubčeka. Předseda Směru Robert Fico opětovně vyzval k předčasným volbám.

„Vláda má zodpovědnost za více než 13 tisíc mrtvých během pandemie,“ řekl Fico, který opakovaně označil očkování za byznys farmaceutických firem.

Před parlamentem se poté sešli příznivci Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby a na jiném místě Bratislavy příznivci strany Republika.

BEZ KOMENTÁŘE: Protivládní protest 17. listopadu před Úřadem vlády v BratislavěVideo: tvnoviny.sk

Reklama

Výběr článků

Načítám