Hlavní obsah

Fico a Čaputová: komunikace na ostří nože

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Napětí mezi slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou (48) a Robertem Ficem (57), lídrem opoziční strany Směr – sociální demokracie, nabírá na obrátkách. Fico varoval Čaputovou, že pokud nepochopí roli a postavení hlavy státu, dopadne jako její předchůdce Andrej Kiska (58).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová 20. června 2019 na Pražském hradě.

Článek

Kiska na druhé funkční období nekandidoval, založil politickou stranu Za lidi a věřil, že při sestavování nové vlády po volbách v roce 2020 sehraje důležitou roli.

Dejte prostor takové hlavě státu, která to s touto zemí a lidmi myslí dobře
Fico na adresu Čaputové

Kiskova strana však získala jen 5,77 procenta hlasů, stala se součástí nové vládní koalice, ale zklamaný exprezident stranu opustil a z politiky odešel.

Čaputová navštíví Zemana v nemocnici

Domácí

„Pokud si spravedlnost a demokracii představujete tak, jak jste si ji přinesli z liberálního politického prostředí, tak se do něj vraťte a dejte prostor takové hlavě státu, která to s touto zemí a lidmi myslí dobře,“ vzkázal Fico na videu zveřejněném na sociální síti s tím, že nadále trvá na tom, že prezidentka zmařila referendum o předčasných volbách.

Hraje si s ohněm, míní prezidentka

Podle Čaputové je nezodpovědné burcovat lidi a rozdmýchávat vášně, aby opozice mohla útočit na prezidentský úřad, o který jí v budoucnu jde.

„Pokud by jim opravdu šlo o referendum, tak by si po diskusi s ústavními právníky nechali zformulovat otázky, tak aby ho bylo možné vypsat,“ řekla hlava státu v Rádiu Expres v narážce na fakt, že se v otázce referenda obrátila k ústavnímu soudu, který rozhodl, že plebiscit by odporoval ústavě.

Fico: Špiclování opozice podemílá demokracii

Evropa

Prezidentka opozici vzkázala, že nikdy nebude dávat milost lidem, kteří jsou jim blízcí a kterým hrozí, že budou odsouzeni za korupci.

„Asi proto potřebují mít v Prezidentském paláci člověka, který k nim bude loajální. Pokud si myslí, že mě tím demotivují, tak je to přesně naopak,“ uvedla Čaputová a naznačila, že zvažuje svou kandidaturu i na druhé funkční období. Do funkce byla uvedena v roce 2019 a její první funkční období trvá do roku 2024.

OLaNO vyfouklo Směru náměstí

Fico svolal protivládní protest na 17. listopadu na náměstí Slovenského národního povstání v Bratislavě, ale vládní hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče (48) zde ještě předtím úředně ohlásilo svou akci.

Schváleno. Slováci musí v práci prokazovat bezinfekčnost

Evropa

„Chceme důstojně oslavit tento velký svátek demokracie. Proto za přísných hygienických opatření plánujeme zorganizovat malou vzpomínkovou akci,“ sdělilo OLaNO.

Jak by volili Slováci (listopad 2021, v procentech)
Hlas-sociální demokracie19,3
Směr-sociální demokracie15,5
Svoboda a Solidarita12,2
Obyčejní lidí a nezávislé osobnosti8,4
Progresivní Slovensko6,9
Jsme rodina6,3
Křesťanskodemokratické hnutí6,1
Republika5,5
Aliance5,2
(Zdroj: agentura Focus)

Reklama

Výběr článků

Načítám