Hlavní obsah

Britští pohraničníci mohou obracet lodě s migranty, než dosáhnou pobřeží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Paříž

Lodě převážející migranty do Británie přes kanál La Manche mohou pohraničníci vracet dříve, než dosáhnou britského pobřeží. Britští celníci to uvedli s tím, že tento postup schválila ministryně vnitra Pritti Pattelová, když se nedokázala ve středu se svým francouzským protějškem dohodnout na opatřeních, která by zastavila cesty migrantů do Spojeného království.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Doveru se vylodily stovky migrantůVideo: Reuters

 
Článek

Vysoký vládní zdroj ale řekl stanici BBC, že by se tato taktika mohla využívat jen „za jistých, úzce specifikovaných okolností“.

Dodal, že i když se vláda shodla na ideji vracet lodě s migranty zpět do Francie, ještě nejsou hotové detaily, jak se to bude provádět.

Podle listu The Daily Telegraph se to bude praktikovat jen tehdy, když to bude bezpečné, a budou to moci dělat jen vycvičení pohraničníci.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Migranti zachránění v kanálu La Manche dopravení do Dungeness.

Francie zřejmě s postupem nebude souhlasit, protože francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin řekl, že prioritou je zachraňování lidských životů na moři. Jakékoli změny v přístupu Darmanin odmítl ještě před jednáním.

„Záchrana lidských životů na moři je prioritou a stojí nad otázkou národnosti, statusu a migrační politiky,“ uvedl v dopisu Darmanin. Podle Paříže je jakákoli změna v rozporu s námořním právem.

Britská vláda namítá, že musí používat veškerou dostupnou taktiku proti převaděčství a pašování lidí.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že zkoumá a testuje rozsah bezpečných a legálních možností, jak zastavit malé čluny s migranty, které se vydávají na nebezpečnou cestu.

Británie dala Francii kvůli migrantům ultimátum

Zahraniční

V posledním týdnu překročilo kanál La Manche na lodích přes 1500 migrantů, při devíti zásazích jich bylo ve středu zachráněno nebo stíháno 301, v úterý pak 456.

Pattelová na Twitteru po rozhovorech uvedla: „Dala jsem jasně najevo, že dosažení výsledků a zastavení přechodů bylo absolutní prioritou pro britský lid.“ Letos překročilo kanál přes 12 600 migrantů.

Darmanin ale uvedl, že nárůst počtu lidí překonávajících kanál La Manche je dán hlavně jinou taktikou převaděčů, kteří používají větší lodě a dalších lodí jako vnadidel.

Paříž uvedla, že během posledních dvou dní zabránila 628 migrantům doplout do Británie.

Británie a Francie potlačí migraci přes Lamanšský průliv společně

Zahraniční

Britský velitel Dan O’Mahoney, který má na starosti potýkat se s hrozbami v kanálu La Manche, uvedl, že se letos podařilo zabránit 10 tisícům lidem dostat se do Británie, přičemž bylo 300 lidí zavřeno a 65 už odsouzeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám