Hlavní obsah

Britové ve Švédsku žádají o občanství

Stockholm

Švédské úřady zaznamenaly během tří dnů po referendu o vystoupení Velké Británie z EU víc než sto žádostí o občanství od Britů žijících v zemi. Švédský rozhlas upozornil, že to kontrastuje s celkem 440 žádostmi podanými za celý loňský rok.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Žádostí o švédský pas přibývalo už během deseti dnů před referendem, průměrně jich bylo 20 týdně. Minulý týden podalo žádost 129 Britů, většina z nich poté, co byl potvrzen brexit.

„Je to rekordní počet pro jediný týden, ale ještě je brzy na to říct, jestli je to trvalý trend,“ řekla zástupkyně imigračního úřadu Annette Grafenová Silanderová.

Zatímco loni podalo žádost o švédské občanství 440 Britů, letos jich je už přes 600. Žádosti rychle podávají zřejmě také s vědomím toho, že vyřízení trvá 15 až 17 měsíců.

Nechce se ocitnout mimo

O pas žádá i Gavin Maycroft, který ve Švédsku žije devět let. „Hlavní důvod je ten, že bych chtěl zůstat v Evropské unii. A také mám moc rád Švédsko,“ řekl.

Maycroft podle svých slov nechce přijít o svobodu pohybu v Unii. „Mám pocit, že se limituji, když zůstanu mimo,“ dodal Brit, i když přiznal, že je to spíše emocionální reakce.

Občané jiných zemí EU mohou ve Švédsku žádat o občanství po pěti letech. Ti, kteří uzavřeli manželství se Švédem či Švédkou, anebo žijí se švédským partnerem ve společné domácnosti, smějí žádat už po třech letech.

V desetimiliónovém Švédsku žije méně než 20 000 Britů.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Související články

Cameron odchod z Evropské unie nespustí

Do příprav vyjednávání o odchodu Spojeného království z Evropské unie se plně zapojí i regionální vlády Skotska, Walesu a Severního Irska. V dolní komoře...

Výběr článků

Načítám