Hlavní obsah

Ze 160 tisíc loňských žadatelů o azyl ve Švédsku má práci asi 500 běženců

Z více než 160 tisíc lidí, kteří loni ve Švédsku požádali o azyl, si jich práci zatím našlo jen necelých pět stovek, informovala v úterý švédská televize SVT, která se odvolává na statistiky pracovního a přistěhovaleckého úřadu. Žadatelé o azyl s platnými doklady mají v zásadě volný přístup na pracovní trh, pokud jim přistěhovalecký úřad udělí výjimku, což podle portálu The Local obvykle činí automaticky.

Foto: Profimedia.cz

Do Švédska dorazilo vloni přes 160 tisíc migrantů.

Článek

Z loňských žadatelů o azyl ve věku mezi 20 a 64 lety, kteří o výjimku usilovali, jich ale tuto výjimku získala jen třetina. Švédská televize uvedla, že práci dosud našlo 494 žadatelů o ochranu.

"O azyl ve Švédsku (minulý rok) požádal obrovský počet lidí. Abychom je dokázali všechny zaregistrovat, museli jsme snížit prioritu jiných úkolů, to se týkalo i oblasti hledání práce," sdělila televizi Lisa Bergstrandová z přistěhovaleckého úřadu.

Pokud chce běženec ve Švédsku pracovat ještě před udělením právní ochrany a povolení k pobytu, musí podle webu přistěhovaleckého úřadu splnit tři podmínky - požádat o azyl, mít příznivý výhled na udělení azylu a prokázat se platnými doklady či jinými věrohodnými identifikačními dokumenty.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Pokud migrant azylový status nezíská, případně o něj nepožádá, a v zemi chce i tak pracovat, musí vedle zlegalizování svého pobytu požádat o řádné pracovní povolení. Pro získání práce je pak často klíčová znalost švédštiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám