Hlavní obsah

Britové a Maročan odsouzení v DNR k smrti za žoldnéřství se odvolají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Britští občané Sean Pinner a Aidan Aslin i Maročan Ibráhím Sádún, kteří byli zajati na Ukrajině a 9. června odsouzeni v separatistické neuznané Doněcké lidové republice (DNR) k smrti jako žoldnéři, připravují odvolání proti rozsudku. Uvedla to Pinnerova obhájkyně Julija Cerkovnikovová. Aslin se obává, že bude popraven.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Dva Britové a Maročan bojující za Ukrajinu dostali u doněckého soudu trest smrti.

Článek

„V současné době s kolegy připravujeme v zájmu našich klientů úplné znění odvolání proti rozsudku,“ uvedla Cerkovnikovová pro ruskou agenturu TASS.

„Pokud bude odvolání zamítnuto a rozsudek nabude právní moci, podáme žádost o milost, neboť se jedná o nezadatelné právo obžalovaných stanovené legislativou Doněcké lidové republiky, které nelze porušit a na jehož uplatnění kategoricky trvají,“ dodala advokátka.

Aslin se obává, že bude popraven, řekla stanici BBC jeho babička Pamela Hallová. „Aiden byl mimořádně rozrušen, když ráno volal své matce. Aiden řekl, že se na DNR nikdo z Británie neobrátil a že bude popraven. Věřím tomu, co nám Aiden řekl, že pokud se nedočká DNR nějaké reakce, pak jej popraví. Samozřejmě že doufám, že to není pravda.”

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová se kvůli zajetí Britů obrátila na svůj ukrajinský protějšek, protože samozvané lidové republiky leží na území Ukrajiny a Británie je neuznává.

Soud v samozvané Doněcké lidové republice (DNR) na okupované části Ukrajiny všechny tři muže považuje za žoldnéře. Shledal je vinnými z pokusu o násilné uchopení moci a z výcviku k provádění teroristických aktivit. K boji se přiznali, ale popírají, že by byli žoldnéři.

Lavrov schvaluje rozsudky smrti nad zahraničními vojáky

Evropa

Všichni tři jsou vojáky ozbrojených sil Ukrajiny, kteří do ní vstoupili ještě před začátkem ruské invaze. Několik let na Ukrajině žili, jeden z nich má ukrajinský pas, připomíná server ruskojazyčné verze BBC.

Maročan odsouzený Rusy k smrti kvůli žoldnéřství má ukrajinské občanství, tvrdí jeho otec

Evropa

Jako příslušníci ozbrojených sil jsou podle Ženevských konvencí válečnými zajatci, což ovšem Rusko i separatisté popírají.

Reklama

Výběr článků

Načítám