Hlavní obsah

Maročan odsouzený Rusy k smrti kvůli žoldnéřství má ukrajinské občanství, tvrdí jeho otec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rabat

Spolu s dvěma Brity sloužícími v ukrajinské armádě, byl 9. června odsouzen separatisty na Donbasu k smrti za žoldnéřství a násilné udržování moci i Maročan Ibráhím Sádun. Agentura Reuters a Rádio Svobodná Evropa ale upozornily, že Sádún má ukrajinské občanství. Uvedl to jeho otec Táhar Sádún.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Dva Britové a Maročan bojující za Ukrajinu dostali u doněckého soudu trest smrti.

Článek

Ibráhím Sádún dostal ukrajinské občanství v roce 2020 poté, co absolvoval rok vojenského výcviku. Ten byl podmínkou pro studium na letectví na kyjevské polytechnice, uvedl otec. Podle něj se syn míní proti rozsudku smrti odvolat.

I podle marocké Národní rady po lidská práva CDHN má Sádún ukrajinské občanství, napsal server Morocco World News.

Poproste o pomoc pro své občany odsouzené na smrt, vyslechneme vás, vyzval Peskov Londýn

Válka na Ukrajině

„Jako rodina trpíme tím, že nemáme kontakt s právníkem, abychom si vyměňovali právní informace, a to ještě zvyšuje naše utrpení,“ dodal ve vyjádření podle agentury Reuters Táhar Sádún. Stěžoval si, že se s jeho synem nezachází jako s „válečným zajatcem“, protože se podle něj „dobrovolně“ vzdal.

Separatisté svůj postup hájili tvrzením, že jde o žoldnéře, i když všichni tři odsouzení byli příslušníky ukrajinské námořní pěchoty.

Sádún a Brit Shaun Pinner u soudu popřeli, že by byli žoldnéry. S dalšími obviněními – tedy, že se pokoušeli násilím převzít nebo držet moc, a to ve skupině – souhlasili, uvedla agentura TASS. Pinner se upsal ukrajinské armádě na tři roky a letos mu měla smlouva vypršet

Separatisté začali soudit britské vojáky a Maročana bojující v Mariupolu

Evropa

Odsouzený Brit Aiden Aslin také odmítá být považován za žoldnéře, protože složil slib ukrajinské armádě. Také se přiznal k násilnému udržování moci.

Reklama

Výběr článků

Načítám