Hlavní obsah

Británie bere vážně trombózy po očkování AstraZenekou, pozastavila testy očkování dětí

Alex Švamberk, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podezření, že je očkování vakcínou od AstraZeneky spojeno s výskytem netypických trombóz způsobujících mozkové mrtvice, berou vážně i ve Velké Británii. Může to dokonce zpomalit tamní tempo očkování. Pozastaveny byly i testy očkování dětí a mladistvých, protože trombózy se objevovaly u mladších lidí, zejména žen.

Foto: Yves Herman, Reuters

Vakcína od společnosti AstraZeneca

Článek

Profesor Adam Finn, který je součástí společného výboru pro očkování a imunizaci (JCVI), řekl, že kombinace trombóz a sníženého počtu krevních destiček, tedy trombocytopenií, „je mimo normu“. Stanici BBC řekl, že se obavy berou „velmi vážně“ a velmi pečlivě se vyšetřují. Finn chce vědět, zda jsou trombózy spojené s touto vakcínou: „Jedeme po laně napnutém mezi potřebou urychlit očkování a potřebou objasnit a mít vědeckou jistotu v tom, co dělat. Samozřejmě to veřejnost chce vědět, takže je potřeba se těmito otázkami zabývat naléhavě.”

Krevní sraženiny se vyskytly u jednoho ze 100 tisíc lidí očkovaných AstraZenekou

Amerika

Členka JCVI Maggie Wearmouthová dodala, že by se očkování mohlo zpomalit a očkování lidí pod padesát let i pozastavit, než britský úřad pro léky MHRA prověří rizika trombóz. „Je to otázka bezpečnosti a důvěry veřejnosti.“ Listu Daily Telegraph řekla: „Nechceme, aby lidi ztratili důvěru a vakcíny zůstaly v ledničkách. Ale nechceme, aby měli lidi pocit, že tady bylo falešné ujištění (o bezpečnosti).“

V pondělí už Oxfordská univerzita pozastavila testy své vakcíny, kterou vyrábí AstraZeneca, u dětí, dokud MHRA nedospěje k závěrům ohledně její bezpečnosti u mladších lidí. V únoru začala testovat vakcínu u dětí ve věku pět až 17 let.

Bývalý šéf MHRA Kent Woods však řekl, že on nemá výhrady, protože riziko covidu je mnohem větší.

Mezi AstraZenekou a trombózami je souvislost, řekl zástupce EMA

Evropa

I v Británii však evidují případy nemoci CVST, kdy po očkování tělo napadá své vlastní krevní destičky a objevují se pak trombózy. Je jich asi 30, takže jde o jeden případ z 600 000. Podle Finna by i toto mohlo případně zpomalit očkování. Dodal, že by se možná měly vakcíny rozdělit podle věku a mladší lidé by mohli dostávat jiné než ty od AstraZeneky.

Rozpad krevních destiček: velmi vzácná komplikace po očkování

Koronavirus

V Německu, kde už bylo pozastaveno očkování lidí mladších šedesáti let touto vakcínou, pak šlo skoro o jednoho očkovaného ze sta tisíc.

Evropský lékový úřad by se měl k otázce vyjádřit ještě ve středu odpoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám