Hlavní obsah

Rozpad krevních destiček: velmi vzácná komplikace po očkování

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi lidmi, kteří zemřeli krátce po podání vakcíny AstraZeneca, jsou i dva lidé s trombocytopenií, kteří vykrváceli, protože neměli dost krevních destiček. V USA takovéto komplikace evidují i po podání vakcín od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Jde však jen o zlomek z očkovaných, a navíc to nemusí souviset s vakcínami proti covidu-19. Autoimunitní trombocytopenie (ITP) se velmi vzácně objevuje i u očkování proti jiným nemocem.

Foto: Profimedia.cz

Projev autoimunitní trombocytopenie

Článek

V Dánsku na trombocytopenii, tedy snížené množství krevních destiček, zemřela po očkování asi 60letá žena a ze stejných důvodů zemřel i jeden očkovaný v Norsku, kde s trombocytopenií hospitalizovali po očkování tři lidi.

List The New York Times zmínil dva případy podobných komplikací v USA. V lednu byla hospitalizovaná den po očkovaní vakcínou Moderny Luz Legaspiová. Udělaly se jí modřiny na pažích a nohou a v ústech měla afty, z nichž krvácela. Nakonec se ale zotavila.

Očkování AstraZenekou může pokračovat. Sraženiny s ní nesouvisí, uvedla EMA

Koronavirus

Podobné problémy měl v lednu tři dny po podání vakcíny od Pfizeru/BioNTechu 56letý lékař Gregory Michael. Jemu ale léčba nepomohla zvýšit množství krevních destiček a zemřel na krvácení do mozku, uvedl list The New York Times.

Zatím není zcela potvrzené, že by to nutně souviselo s očkováním. Po vakcinaci 31 milionů lidí bylo na konci ledna v USA do amerického vládního systému pro hlášení vedlejších účinků vakcín VAERS nahlášeno 36 podobných případů.

Do 11. března bylo ve VEARS a obdobném britském systému evidováno celkem 150 případů ITP, uvedl lékařský časopis BMJ.

Olivový olej snižuje riziko vzniku krevních sraženin, jež mohou způsobit infarkt či mrtvici

Zdraví

Americký Úřad pro potraviny a léky, který obě vakcíny schválil, uvedl, že případy zkoumá, ale že počet těchto případů nepřevyšuje jejich počet v normální populaci, takže může jít o náhodu.

Firma Pfizer uvedla, že bere tyto zprávy o vedlejších účincích velmi vážně. „Nicméně v tuto chvíli nejsme schopni určit, zda je tu spojitost s naší vakcínou,” dodala.

I po podání necovidových vakcín

Hematologové léčící autoimunitní trombocytopenii uvedli, že mají podezření na souvislost s podáním vakcíny, jde ale o vzácné případy, zřejmě spojené s predispozicemi některých lidí.

U nich může být reakcí na podání očkovací látky imunitní reakce, která ničí jejich krevní destičky. Objevuje se i u necovidových vakcín, zejména u polyvalentní proti spalničkám zarděnkám a příušnicím, ale i po očkování proti žloutence nebo chřipce.

Česko mohlo mít daleko víc vakcín. Vojtěch s Prymulou je neobjednali

Domácí

„Myslím si, že je možné, že je tu vazba,“ řekl hematolog James Bussel který napsal tři sta vědeckých článků o nemocech krevních destiček.

K případům trombocytopenie po očkování proti covidu uvedl: „To, že se to děje po očkování, je dobře známé a bylo to zjištěno u mnoha dalších vakcín. Proč se to děje, nevíme.“

Doplnil, že ohroženi by mohli být lidé, kteří už měli problémy se srážlivostí krve a také lidé s autoimunitními nemocemi.

Johnson pomalu ustupuje ohledně dodávek vakcín od AstraZeneky

Evropa

ITP se objevuje i po infekci bakterií helicobacter pylori, která stojí za částí případů vředů žaludku a dvanáctníku, po nákaze chřipkovým virem H3N2 a po horečce dengue.

I další expert na nemoci krve Jerry Spivak z Univerzity Johnse Hopkinse si myslím, že tu je vazba na očkování, domnívá se však, že podobné případy budou extrémně vzácné. Jde o desítky z desítek milionů.

V USA trpí autoimunitní trombocytopenií asi 50 000 lidí, uvedla asociace lidí trpících touto nemocí PDSA.

Reklama

Výběr článků

Načítám