Hlavní obsah

Boháči proti Putinovi. Rusko má letos opustit patnáct tisíc milionářů

Moskva

Z Ruska letos odejde více než patnáct tisíc milionářů, protože bohatí občané se po invazi na Ukrajinu odvracejí od režimu Vladimira Putina. Tvrdí to britský deník The ­Guardian.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Ten se odvolává na analýzu údajů o migraci od londýnské firmy Henley & Partners, která působí jako zprostředkovatel mezi superbohatými a zeměmi, které prodávají své občanství.

Podle těchto údajů opustí letos Rusko 15 procent lidí s majetkem přesahujícím milion dolarů (asi 23 mil. korun).

„Rusko ztrácí milionáře. Zámožní jednotlivci v posledních deseti letech každoročně emigrovali z Ruska ve stále rostoucím počtu, což je včasné varování poukazující na problémy, jimž země čelí,“ řekl Andrew Amoils, vedoucí výzkumu ve společnosti New World Wealth, která analýzu pro Henley & Partners připravila.

Oběšení i jed z ropuchy. Invaze záhadně kosí ruské oligarchy

Evropa

„Historicky velkým kolapsům zemí obvykle předcházelo zrychlení emigrace bohatých, kteří často odcházejí jako první, protože na to mají,“ dodal.

Ukrajina na tom bude ještě hůř

Tytéž údaje ale naznačují, že Ukrajinu čeká letos ještě horší kolaps. Očekává se, že z této země do konce roku odejde 2800 dolarových milionářů, což je 42 procent z jejich celkového počtu.

Lidé tohoto typu se tradičně stěhovali do USA a Británie, nyní se ale očekává, že jich nejvíce zamíří do Spojených arabských emirátů. Británie prý ztratila pověst centra bohatství a ani USA nejsou již takovým magnetem jako dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám