Hlavní obsah

Oběšení i jed z ropuchy. Invaze záhadně kosí ruské oligarchy

Sedm záhadných úmrtí vlivných multimilionářů napojených na Kreml vyšetřují od začátku roku nejen ruští policisté. U všech případů zatím vycházejí z toho, že se jednalo o sebevraždy. Kvůli napojení oligarchů na Kreml se ale rojí spekulace o zapojení ruské vlády do jejich úmrtí. Šest ze sedmi vlivných lidí totiž zemřelo až po začátku invaze na Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V úterý 19. dubna zavolal španělskou policii Fedor Protosenja, syn 55letého Sergeje Protosenja, manažera ruské plynárny Novatek. Fedor policii řekl, že jeho matka nezvedá telefon. Když strážci zákona dorazili do katalánského města Lloret de Mar, kde byl oligarcha na dovolené, našli kromě Protosenji také těla jeho manželky a dcery.

Podle policie Sergej Protosenja obě ubodal a následně se oběsil. Pochybnosti o tom, že se čin takto skutečně odehrál, vznesl nejen syn Fedor, ale také Protosenjův zaměstnavatel Novatek. „Mou matku i svou dceru miloval, není to žádný vrah,“ řekl Fedor Protosenja britskému Daily Mailu.

Německé dilema. Co si počít s majetky oligarchů

Zahraniční

Jeho slova získávají větší váhu tím, že policie na vražedné zbrani nenašla otisky jeho otce. Na těle Protosenji navíc nebyla nalezena žádná krev, připomněl katalánský list El Punt Avui.

Jen o den dříve před objevem španělských policistů nalezli ruští policisté v Moskvě tělo 51letého viceprezidenta Gazprombanky Vladislava Avajeva. Společně s ním zemřela v bytě také jeho 13letá dcera. Avajeva policisté podle státní agentury TASS našli s pistolí v ruce.

V průběhu 24 hodin tak zemřeli za podivuhodných okolností dva ruští multimilionáři, kteří byli členy energetického sektoru.

Ruského oligarchu našli i s rodinou mrtvého v Katalánsku

Evropa

Záhadná úmrtí oligarchů ale začala už před ruskou invazí na Ukrajinu. Na konci ledna zemřel 60letý vysoce postavený manažer Gazpromu Leonid Šulman. Údajně byl vedle jeho těla nalezen dopis, na jehož základě se policie domnívala, že spáchal sebevraždu. Podle ruské mediální skupiny RBC byl Šulman na nemocenské.

Den po zahájení invaze, 25. února, zemřel ve věku 61 let náměstek ředitele Gazpromu Alexandr Tjuljakov v garáži u chaty poblíž Petrohradu. Vyšetřovatelé ho našli oběšeného. Také vedle jeho těla byl nalezen dopis, na jehož základě dospěla policie k tomu, že spáchal sebevraždu.

Zabavené jachty oligarchů polykají miliardy. Kdo to bude platit?

Ekonomika

V britském Surrey byl 28. února nalezen mrtvý 66letý Michail Watford (změnil si jméno z původního Tolstošeja). Plynárenského a ropného magnáta nalezl jeho zahradník oběšeného v garáži. Watford po sobě zanechal tři děti a manželku, BBC s odkazem na tamní policii uvedla, že okolnosti Watfordovy smrti nebyly podezřelé.

Šaman a jed z ropuchy

Od úmrtí Watforda uběhl necelý měsíc, než bylo nalezeno další tělo oligarchy. Jednalo se o 43letého šéfa zdravotnické společnosti MedStom Vasilije Melnikova. O jeho smrti informoval ruský Kommersant. Melnikova našla policie společně s manželkou a dvěma syny. Všichni měli bodná zranění.

Strach o uklízečku a manželka u bankomatu. Život ruského oligarchy se zásadně změnil

Válka na Ukrajině

Kommersant uvedl, že podle vyšetřovatelů Melnikov svou rodinu vyvraždil a následně se sám ubodal. Podle ukrajinského média Glavred utrpěla jeho společnost MedStom značné ztráty vinou sankcí uvalených na Rusko.

Posledním multimilionářem s kontakty na Kreml, který byl nalezen bez známek života, je 43letý Alexandr Subbotin. Člen představenstva ropné společnosti Lukoil zemřel 9. května v Mytišči v domě šamana, kterého údajně navštívil proto, aby mu pomohl zbavit se kocoviny. Šaman k tomuto účelu měl použít jed z ropuchy, Subbotin následně dostal infarkt.

Reklama

Výběr článků

Načítám