Hlavní obsah

Bestiální Fritzl se může během tří let ocitnout na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z justičních kruhů se proslýchá, že bestiální Josef Fritzl, odsouzený na doživotí za věznění, sexuální zneužívání a týrání své dcery Elizabeth, by mohl být během tří let na svobodě, píše server meinbezirk.at. Jeden z nejznámějších vězňů má být 1. prosince převezen z ústavu pro duševně narušené pachatele do „běžné“ věznice a v roce 2024 může požádat o předčasné propuštění. Dnes 86letý muž by mohl poslední roky svého života strávit na svobodě, píše server.

Foto: POOL/Helmut Fohringer, Reuters

Josef Fritzl u soudu

Článek

Případ, který šokoval svět, se začal psát v roce 1984. Fritzl tehdy 18letou dceru Elizabeth omámil a zavřel ve sklepě domu v dolnorakouském Amstettenu.

Později dívku donutil napsat dopis, v němž oznámila, že odchází z domova a přidává se k jedné náboženské sektě.

Poté ji věznil, týral a sexuálně zneužíval neuvěřitelných 24 let. Zplodil s ní sedm dětí. Všechny Elizabeth porodila ve sklepě. Tři děti Fritzl položil před dveře domu s dopisy, v nichž byla prosba, aby se o ně Fritzl s manželkou postarali.

Nikdo mi to neuvěří. Policista prozradil první slova Fritzlovy dcery po 24 letech věznění

Evropa

Zbývající žily s Elizabeth ve sklepě. Jedno z dětí onemocnělo a zemřelo. Fritzl mu vědomě neposkytl pomoc, což byla později příčina, proč byl odsouzen za zabití.

Trik s dopisy zafungoval jak na Fritzlovu manželku, tak i úřady, které trojici údajně odložených dětí svěřily manželům do péče.

Neuvěřitelný případ se dostal na veřejnost až v roce 2008, když jedno z vězněných dětí upadlo do bezvědomí a Fritzl svolil k hospitalizaci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Lékaři chtěli kvůli stanovení diagnózy vyšetřit i nezvěstnou matku dítěte, a proto ji prostřednictvím médií vyzvali, aby se přihlásila úřadům. Elizabeth ho přesvědčila, aby jí umožnil návštěvu nemocnice.

Lékařům se ale případ zdál podivný a Elizabeth s jejím otcem zadržela v nemocnici policie. Po výslechu Elizabeth a dětí vyplul celý případ na povrch a policie posléze zajistila důkazy ve sklepě.

V březnu 2009 byl Fritzl uznán vinným ze všech šesti trestných činů, z nichž ho vinila obžaloba; a sice z vraždy, zotročování, znásilnění, omezování osobní svobody, těžkého donucování a incestu.

Dům násilníka Fritzla koupila manželka hostinského s ruskou investorkou

Evropa

Odsouzen byl k doživotí. V říjnu 2012 se s Fritzlem rozvedla jeho manželka Rosemarie. O pět let později si Fritzl změnil své příjmení na Mayrhoff. Jeho žádost byla na magistrátu města Kremže za poplatek 546 eur povolena.

Elizabeth žije s dětmi v Rakousku pod novou identitou.

Reklama

Výběr článků

Načítám