Hlavní obsah

Běloruská jaderná elektrárna se rozbila. Hned první den po slavnostním spuštění

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První běloruská jaderná elektrárna musela být odstavena hned druhý den poté, co ji slavnostně uvedl do provozu prezident Alexandr Lukašenko. Štěpná reakce a výroba elektřiny se znovu rozběhne až poté, co se běloruským inženýrům podaří obstarat a vyměnit porouchané díly. S odkazem na běloruská oficiální místa o tom v úterý informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slavnostní inaugurace elektrárny se zúčastnil i běloruský prezident LukašenkoVideo: Reuters

 
Článek

„Turbína stojí. Stejně tak výroba elektrické energie v elektrárně. To ale nemá žádný dopad na jadernou či radiační bezpečnost,“ ujišťuje Oleg Sobolev z odboru jaderné bezpečnosti běloruského ministerstva pro mimořádné situace.

První a zatím jediná jaderná elektrárna se nachází u města Astravec u litevských hranic, asi 50 kilometrů od litevského hlavního města Vilniusu. Představitelé Litvy proto kvůli stavbě jaderné elektrárny v sousedním Bělorusku opakovaně vyjadřovali obavy, připomněla AP. Nebylo jim to však nic platné. Bělorusové elektrárnu postavili a Lukašenko ji o víkendu otevřel.

Není důvod o obavám, uklidňuje Rosatom

„Projekt do země přiláká nejvyspělejší technologie a stane se impulzem pro inovativní směřování ve vědě a vzdělávání,“ sliboval Lukašenko. Podle zlých jazyků se ale projekt stal impulsem pro rozkrádání vybavení a materiálů a došlo při něm již k několika nepříjemným nehodám.

Foto: Profimedia.cz

Běloruská jaderná elektrárna Astravec

Ruská společnost Rosatom, která elektrárnu Astravec vybudovala, nicméně tvrdí, že vyhovuje nejvyšším bezpečnostním standardům, což potvrdila Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

Po plánovaném dokončení v roce 2022 by měla jaderná elektrárna Astravec ve svých dvou reaktorech dosáhnout výkonu 1200 megawattů. Po víkendovém spuštění byl do provozu uveden jeden reaktor a elektrárna dosáhla výkonu 400 megawattů.

Reklama

Výběr článků

Načítám