Hlavní obsah

Běloruská jaderná elektrárna se rozbila. Hned první den po slavnostním spuštění

Novinky, jem

První běloruská jaderná elektrárna musela být odstavena hned druhý den poté, co ji slavnostně uvedl do provozu prezident Alexandr Lukašenko. Štěpná reakce a výroba elektřiny se znovu rozběhne až poté, co se běloruským inženýrům podaří obstarat a vyměnit porouchané díly. S odkazem na běloruská oficiální místa o tom v úterý informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slavnostní inaugurace elektrárny se zúčastnil i běloruský prezident LukašenkoVideo: Reuters

 
Článek

„Turbína stojí. Stejně tak výroba elektrické energie v elektrárně. To ale nemá žádný dopad na jadernou či radiační bezpečnost,“ ujišťuje Oleg Sobolev z odboru jaderné bezpečnosti běloruského ministerstva pro mimořádné situace.

První a zatím jediná jaderná elektrárna se nachází u města Astravec u litevských hranic, asi 50 kilometrů od litevského hlavního města Vilniusu. Představitelé Litvy proto kvůli stavbě jaderné elektrárny v sousedním Bělorusku opakovaně vyjadřovali obavy, připomněla AP. Nebylo jim to však nic platné. Bělorusové elektrárnu postavili a Lukašenko ji o víkendu otevřel.

Není důvod o obavám, uklidňuje Rosatom

„Projekt do země přiláká nejvyspělejší technologie a stane se impulzem pro inovativní směřování ve vědě a vzdělávání,“ sliboval Lukašenko. Podle zlých jazyků se ale projekt stal impulsem pro rozkrádání vybavení a materiálů a došlo při něm již k několika nepříjemným nehodám.

Foto: Profimedia.cz

Běloruská jaderná elektrárna Astravec

Ruská společnost Rosatom, která elektrárnu Astravec vybudovala, nicméně tvrdí, že vyhovuje nejvyšším bezpečnostním standardům, což potvrdila Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

Po plánovaném dokončení v roce 2022 by měla jaderná elektrárna Astravec ve svých dvou reaktorech dosáhnout výkonu 1200 megawattů. Po víkendovém spuštění byl do provozu uveden jeden reaktor a elektrárna dosáhla výkonu 400 megawattů.

Reklama

Výběr článků

Načítám