Hlavní obsah

Austrálie zuří kvůli zablokovaným vakcínám, žádá zákrok EU

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra/Řím

Austrálie požádala v pátek Evropskou komisi, aby zvrátila rozhodnutí Říma zablokovat vývoz 250 tisíc vakcín AstraZeneca na pátý kontinent, uvedla stanice BBC. Itálie jako první použila nové nařízení, které umožňuje zakázat vývoz vakcín z EU, pokud výrobce neplní nasmlouvané dodávky. Toto nařízení bylo přijato na konci ledna, když se ukázalo, že AstraZeneca nesplní dodávky do EU, ale Velké Británii je nekrátí.

Foto: Stringer, Reuters

Australský premiér Scott Morrison.

Článek

O revizi rozhodnutí požádal australský premiér Scott Morrison, který současně uvedl, že chápe italské požadavky: „V Itálii umírá denně na 300 lidí, takže mohu chápat vysokou úroveň strachu, který může panovat v Itálii a mnoha zemích v Evropě.“ Německý list Frankfurter Allgemeine Zeitug nicméně napsal, „že Austrálie má vztek kvůli italské blokádě vakcín“.

EU může omezit vývoz vakcín vyráběných na svém území

Evropa

Itálie je silně postižena pandemií, nákaza se v ní potvrdila u více než 2,9 milionu lidí, z nichž skoro 99 tisíc zemřelo. Naopak v Austrálii registrují jen něco málo přes 29 tisíc nákaz, přičemž 900 lidí zemřelo.

Italská vláda už minulý týden sdělila Evropské komisi, že chce zablokovat vývoz 250 tisíc dávek vakcíny od AstraZeneky z její továrny v Anagni. Italské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek uvedlo, že žádost o vývoz dostalo 24. února a že šlo už o několikátou. Předchozí schválilo, protože šlo o výrazně menší množství určené pro vědecký výzkum, ale poslední byla zamítnuta kvůli velkému objemu.

AstraZeneca zveřejnila smlouvu s Bruselem. Krátit dodávky pro EU nesmí

Evropa

Italský zákaz vývozu podle zdroje BBC Evropská unie podpořila, představitelé Unie ani AstraZeneky se k němu nevyjádřili. Španělský deník ABC napsal, že „vztahy mezi Evropskou komisí a anglo-švédskou farmaceutickou firmou AstraZeneca nemohou být napjatější. Polský portál Onet.pl uvedl, že by Evropská komise mohla italské rozhodnutí zvrátit, ale nezdá se, že by se to „opovážila udělat“.

Reklama

Výběr článků

Načítám