Hlavní obsah

EU může omezit vývoz vakcín vyráběných na svém území

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

EU může omezit vývoz vakcín firem, které nedodrží závazky. Unie v pátek přijala pravidla umožňující státům kontrolovat a schvalovat export mimo Evropskou unii. Mezinárodní obchodní komora ji vyzvala, aby své rozhodnutí znovu zvážila.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ursula von der Leyenová

Článek

„Pandemie má zničující dopad na Evropu a celý svět. Ochrana zdraví našich občanů zůstává naší hlavní prioritou a my musíme uplatnit nutná opatření, abychom zajistili, že toho dosáhneme. Opatření je dočasné a my budeme dodržovat své závazky vůči zemím se středními a nízkými příjmy,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Komisař pro obchod Valdis Dombrovskis uvedl, že se opatření má týkat pouze vakcín schválených pro použití v EU. „Cílem je dosáhnout větší transparentnosti výroby vakcín v EU a jejich exportu. Tato transparentnost chyběla a je v tuto chvíli životně důležitá.“

EU chystá omezení vývozu vakcín firem, které nedodrží smlouvy

Evropa

Výrobci očkovacích látek, kteří mají své podniky na území EU, budou muset v rámci nového systému registrovat plány na vývoz vakcín u úřadů členských zemí. Pokud nebude firma exportovat očkovací preparáty na úkor distribuce do unijních států, neměla by mít podle zmíněných činitelů ve svých plánech žádné překážky. Nebude-li však plnit závazky pro EU, bude se moci export mimo unii omezit a z exportu dorovnat množství nedodaných balení.

Brusel reaguje na skutečnost, že firmy Pfizer/BioNTech a AstraZeneca snížily proti původní dohodě objem vakcín určených pro členské země sedmadvacítky. AstraZeneca snižuje dodávky do konce března z 80 milionů na 39 milionů, v Británii přitom dodávky krácené nejsou.

„Poskytli jsme firmám předběžné financování, aby mohly vybudovat kapacitu nutnou k výrobě vakcín s cílem zahájit jejich distribuci ihned po schválení. Nyní chceme jasně vědět, kam směřují vakcíny, které jsme si objednali, a zajistit, aby se dostaly k našim občanům," komentovala hlavní cíl nového mechanismu eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová.

AstraZeneca přiznala problémy

Ředitel AstraZeneky Pascal Soriot v pátek odmítl komentovat spor s EU. Přiznal jen, že „produkce na některých místech nebyla taková, jakou jsme očekávali. „Věříme, že jsme nyní vyřešili většinu problémů a produktivita by se měla během několika měsíců zlepšit. Opravdu se snažíme dělat všechno maximální rychlostí.”

Pokud se ukáže, že nějaká firma nemá dostatečné výrobní kapacity na to, aby splnila závazky ve smlouvách s EU, mohou státy společně s komisí požadovat, aby část dávek mířících mimo unii poskytla členským zemím.

AstraZeneca zveřejnila smlouvu s Bruselem. Krátit dodávky pro EU nesmí

Evropa

Pravidla by měla platit pouze do konce března letošního roku, protože komise v prvním kvartálu očekává největší nedostatky v zásobování vakcínami. Rozhodovat by měly jednotlivé členské země, kde jsou podniky firem krátících dodávky vakcín. V případě Pfizeru a AstraZeneky je to Belgie. Jde o podobné opatření, jaké platilo loni na jaře při regulaci exportu osobních ochranných pomůcek.

Boj o vakcíny pokračuje, AstraZeneca chce podle EU dodat jen čtvrtinu domluvených dávek

Evropa

„Jsme hluboce zklamáni dnešním oznámením Evropské komise zavést kontrolu exportu vakcín proti koronaviru vyrobených v Unii,“ uvedl generální tajemník mezinárodní obchodní komory John W. H. Denton. „Dnešní rozhodnutí vysílá nebezpečný signál světu, když se snažíme zotavit z koronavirové pandemie a může vést k odvetným akcím, který poškodí globální dodavatelské řetězce vakcín, podkope mezinárodní spolupráci a prodlouží pandemii.“

Reklama

Výběr článků

Načítám