Hlavní obsah

Analytici: Rusko mlží, cíle na Ukrajině nezměnilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Rusko nezměnilo své strategické cíle na Ukrajině, jimiž jsou kontrola nad většinou země a pád současné kyjevské vlády vedené prezidentem Volodymyrem Zelenským. Napsal to v úterý Institut pro studium války (ISW) s tím, že Kreml záměrně zastírá své konečné cíle, když mluví o aktuálních cílech na Donbasu.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na fóru Armija-2022 poblíž Moskvy

Článek

Kreml pokračuje ve snaze zkreslovat své konečné cíle na Ukrajině, uvedl ISW.

Ukazovat to má i projev, který ruský prezident Vladimir Putin pronesl 15. srpna na zahájení Mezinárodního vojensko-technického fóra Armija-2022. Putin řekl, že ruské síly a jednotky doněckých a luhanských separatistů „plní svou povinnost“ bojovat za Rusko a „osvobodit“ Donbas. Vůbec při tom nezmínil území mimo Donbas, i když Rusko dále bojuje v Záporožské a Chersonské oblasti a připravuje referenda, která by je umožnila připojit k Ruské federaci.

Ukrajina záměrně lidi nevarovala před hrozbou ruské invaze, uvedl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Putinovo vyjádření omezující se na Donbas ostře kontrastuje s dříve formulovanými ruskými válečnými cíli „denacifikace“ a „demilitarizace“ celé Ukrajiny, uvedl ISW.

Podle analytiků to však neznamená, že by Rusko změnilo své cíle, i když jsou boje tvrdé a postup ruských sil a milicí separatistů na Donbasu pomalý. Jen o dlouhodobých cílech už nemluví.

Biden znal do detailu plány ruské invaze už v říjnu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám