Hlavní obsah

AI: Rusové se dopustili při ostřelování Charkova válečných zločinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rusko se dopustilo při bojích o Charkov válečných zločinů, uvedla ve své zprávě organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Použilo proti obytným čtvrtím nenaváděné rakety, bomby a kazetovou munici, které zabily stovky lidí.

Foto: Reuters

Ukrajinský vojenský pyrotechnik s nevybuchlou submunicí z ruské kazetové bomby

Článek

„Opakované bombardování obytných čtvrtí v Charkovu představovalo nevybíravé útoky, při nichž zemřely a byly zraněny stovky civilistů, a představují tedy válečné zločiny,“ uvedla Amnesty a dodala: „Je tomu jak při použití kazetové munice, tak u těch provedených jinými typy neřízených raket a neřízeném dělostřeleckém ostřelování.“

„Neustálé používání takových nepřesných výbušných zbraní v obydlených obytných čtvrtích při vědomí, že opakovaně vedly k velkým počtům civilních obětí, může být považováno za řízený útok proti civilistům,“ napsala ve zprávě Amnesty International, které připomněla, že Charkov byl ostřelován dva měsíce.

Rozprsknou se nad cílem

Její vyšetřovatelé zjistili opakované použití kazetové munice 9N210 a 9N235. V obou případech jde o hlavice pro neřízené rakety nesoucí submunici určenou pro ničení živé síly nepřítele. Tato munice se užívala v hlavicích raket vypalovaných z raketometů Smerč. Použity byly také pozemní miny, které se vypalovaly na území nepřítele pomocí raketometů. Tyto miny označila Amnesty za kombinaci „nejhorších vlastností kazetové munice a protipěchotních min.“

Rusové používají kazetovou munici, protipěchotní miny a fosforové granáty

Evropa

Tyto miny se vypalují v hlavicích raket a podobně jako submunice kazetových bomb se nad cílem rozprsknou. Nebezpečné jsou však i po dopadu.

Hmatatelné důkazy

Vyšetřovatelé získali úlomky munice 9N210 a 9N235, přičemž zasažená místa jasně ukazovala na použití kazetové munice. Také od chirurgů ze dvou nemocnic převzali střepiny vyoperované z těl zraněných.

„Opakované použití široce zakázané kazetové munice je šokující a dále naznačuje hlubokou neúctu k životům civilistů,“ uvedla Donatella Roverová z Amnesty International. „Ruské síly musejí být učiněny odpovědnými za tyto hrozné útoky,“ doplnila.

Ukrajina má důkazy o použití kazetové munice Ruskem, tvrdí prokurátorka

Válka na Ukrajině

Rusko ani Ukrajina nepodepsaly konvenci o zákazu kazetové munice, jak ale připomíná Amnesty, samo ostřelování obytných čtvrtí neřízenými střelami se považuje za válečný zločin.

Reklama

Výběr článků

Načítám