Hlavní obsah

Řečtí neonacisté ze Zlatého úsvitu se nedostali do parlamentu

– Atény

Řečtí neonacisté z hnutí Zlatý úsvit, kteří se stali během ekonomické krize v zemi v minulých letech třetí nejúspěšnější stranou, se v nedělních parlamentních volbách do nového zákonodárného sněmu nedostali. Po sečtení hlasů z téměř 95 procent okrsků získal Zlatý úsvit jen 2,95 procenta hlasů, uvedla agentura AP. Pro vstup do parlamentu jsou potřeba tři procenta.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Žena ve volební místnosti v Aténách.

Článek

Prohru již připustil i vůdce strany Nikos Michaloliakos. Ve svém projevu nicméně zdůraznil, že to neznamená konec Zlatého úsvitu. V končícím 300členném parlamentu měli neonacisté 18 poslanců, protože ve volbách v září 2015 získali 6,99 procenta hlasů.

„Chceme vzkázat našim nepřátelům a takzvaným přátelům: Zlatý úsvit nekončí, smiřte se s tím. Boj za nacionalismus pokračuje. Vracíme se tam, kde jsme byli silní: na ulice a náměstí, v tvrdém boji proti bolševismu a divokému kapitalismu,” řekl Michaloliakos svým příznivcům. V projevu rovněž zaútočil jak na odcházejícího premiéra Alexise Tsiprase, tak i na jeho pravděpodobného nástupce Kyriakose Mitsotakise. Jeho strana Nová demokracie předčasné parlamentní volby podle odhadů vyhrála. [celá zpráva]

Premiér Alexis Tsipras už podle stanice BBC přiznal porážku. Jeho levicové uskupení SYRIZA skončilo podle průběžných výsledků po sečtení hlasů z 88 procent okrsků druhé se 31,6 %. Vyhrála Nová demokracie s 39,8 %.

Budoucí premiér Mitsotakis řekl, že výsledky mu daly silný mandát pro změnu. „Země zase hrdě zvedá hlavu.“ Pak dodal, že bude ministr všech Řeků, protože „je jich příliš málo, aby zůstali rozděleni“.

Zlatý úsvit oslabil už v květnu

Oslabování Zlatého úsvitu se ukázalo již v květnových volbách do Evropského parlamentu, kdy hnutí získalo 4,87 procenta hlasů a skončilo na pátém místě mezi řeckými stranami. Podle mnohých expertů ale vliv neonacistů úplně nezmizí. Jak se ukázalo, například během eurovoleb pro stranu hlasovalo 13 procent mladých ve věku mezi 17 a 24 lety.

Nedávná prohlášení prominentního člena strany Iliase Kasidiarise, který byl v minulosti souzen kvůli napadení dvou političek, naznačují, že se chce Zlatý úsvit začít profilovat jako méně extremistická strana podobná evropským euroskeptickým či krajně pravicovým silám. Jak uvedla agentura AP, Kasidiaris nedávno například vyjádřil svůj obdiv k silně protimigračně zaměřenému italskému ministrovi vnitra Matteu Salvinimu a pochvalně hovořil i o zemích takzvané visegrádské čtyřky (V4 – Česko, Polsko, Slovensko, Maďarsko), ve kterých zaznívá silná euroskeptická rétorika.

Reklama

Výběr článků

Načítám