Hlavní obsah

Volby v Řecku vyhrála opoziční Nová demokracie

• Aktualizováno

V předčasných parlamentních volbách v Řecku vyhrála podle předběžných odhadů opoziční konzervativní Nová demokracie lídra Kyriakose Mitsotakise s 38 až 42 procenty hlasů. Porazila tak vládní levicovou stranu SYRIZA premiéra Alexise Tsiprase. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na povolební průzkumy řeckých televizních kanálů.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Pravděpodobný vítěz voleb Kyriakos Mitsotakis, lídr Nové demokracie.

Článek

Konzervativci podle Reuters získají v řeckém parlamentu 155 až 167 ze 300 křesel ve 300členném řeckém parlamentu. Pokud se odhady naplní, strana v zákonodárném sboru získá absolutní většinu. Novou demokracii vede jednapadesátiletý bývalý bankéř a člen známé řecké politické dynastie Kyriakos Mitsotakis.

Vládní SYRIZA premiéra Alexise Tsiprase získá podle odhadů mezi 26,5 a 30,5 procenta hlasů.

„Nová demokracie zjevně vyhrála. Uvidíme, jak to dokáže zužitkovat,” řekl za stranu SYRIZA ve státní televizi její vlivný člen Panos Skurletis.

Čtyřiačtyřicetiletý Tsipras předčasné volby inicioval, když jeho strana v květnu prohrála evropské a místní volby.

Deník The Wall Street Journal před volbami tento týden napsal, že v případě výhry opozice se Řecko stane první evropskou zemí, která se vrátí k tradičním politickým stranám. V roce 2012, uprostřed dluhové krize eurozóny, bylo také Řecko prvním evropským státem, jehož voliči opustili zavedené strany a přešli k politickým formacím brojícím proti establishmentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám