Hlavní obsah

Erdogan se nechce vzdát ruských protiraket S-400

Moskva

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal v pondělí po jednáních se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v Moskvě najevo, že se Turecko nezřekne ruského systému protivzdušné obrany S-400, přestože dohoda o dodání těchto zbraní budí nevoli Spojených států.

Foto: Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan na setkání v kremlu

Článek

Washington pohrozil Ankaře zastavením dodávek amerických stíhacích letounů F-35, pokud Ankara nákup ruských protiraket uskuteční.

„Jsme svrchovaný stát, a proto neposkytneme příležitost to zpochybnit. Kroky, které děláme a přijímáme, nezávisí na třetí straně, ať v energetice, nebo i v obranném průmyslu. Vycházíme z vlastních potřeb," řekl Erdogan na společné tiskové konferenci s ruským hostitelem.

Pokud jde o protirakety S-400, turecký prezident prohlásil, že vše už bylo domluveno a dokončeno a až pak zazněla "doporučení" se tohoto kontraktu zřeknout, bez ohledu na turecký názor. "Budeme pokračovat dále (v naplnění kontraktu s Ruskem). Je to naše svrchované rozhodnutí. Nikdo nás nemůže přimět, abychom se ho zřekli," zdůraznil.

Putin na tiskové konferenci poznamenal, že jednal s Erdoganem o realizaci kontraktu na dodávku S-400 Turecku, ale o dalších podrobnostech se nezmínil.

Prodej ruského protiraketového systému S-400 Turecku vyvolal silně negativní reakce členských zemí Severoatlantické aliance, zejména Spojených států. Viceprezident USA Mike Pence dokonce minulý týden turecké vedení varoval, že nákupem riskuje své členství v Severoatlantické alianci.

Kromě vojenské spolupráce se jednání prezidentů a obou delegací soustředila také na ekonomickou spolupráci, energetické projekty a situaci v Sýrii. Putin připomněl, že ruský zemní plyn pokrývá skoro polovinu spotřeby Turecka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám