Hlavní obsah

Labouristy opustila kvůli antisemitismu další poslankyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská poslankyně Joan Ryanová opustila Stranu práce. Oznámila to v úterý pozdě večer na twitteru. Ryanová je již osmou labouristkou, která stranu kvůli nesouhlasu s jejím současným vedením tento týden opustila. Stejně jako jejích osm kolegů, kteří odchod ze strany oznámili v pondělí, hodlá Ryanová zůstat členkou Dolní sněmovny.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Bývalý člen labouristů Chuka Umunna oznamuje odchod ze strany a založení Nezávislé skupiny v parlamentu

Článek

„Po čtyřech desetiletích jsem učinila hrozně těžké rozhodnutí, že nemohu nadále zůstat členkou Labouristické strany, a dnes jsem ji opustila,” uvedla Ryanová v prohlášení  zveřejněném na Twitteru. „Hodnoty, které mě vedly k tomu, že jsem do labouristické strany vstoupila, jsou stejnými hodnotami, které mě dnes vedly k tomu, že jsem ji opustila,” dodala.

Za důvod svého rozhodnutí označila Ryanová antisemitismus, který se ve straně podle ní šíří. „Za poslední tři roky se Labouristická strana pod vedením Jeremyho Corbyna nakazila pohromou protižidovského rasismu,” uvedla Ryanová s tím, že před zvolením Corbyna do čela strany tento problém u labouristů „prostě neexistoval”.

Joan Ryanová, která je poslankyní za londýnský volební obvod Enfield North, se stala tento týden již osmým zákonodárcem Labouristické strany, který se kvůli nesouhlasu s jejím současným vedení rozhodl z tohoto politického uskupení vystoupit. V pondělí odešlo sedm poslanců, protože nesouhlasí s přístupem předsedy labouristů Corbyna k brexitu a vadí jim neschopnost strany zakročit proti antisemitským výpadům.

Ryanová se v Dolní sněmovně připojila k jejich platformě Nezávislá skupina.

Reklama

Výběr článků

Načítám