Hlavní obsah

Rakety S-400 pro Čínu se cestou lodí rozbily, Rusko dodá nové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko Číně dodá nové rakety S-400, napsala v pondělí agentura Interfax. Původní dodávka byla totiž kompletně zničena při přepravě lodí, potvrdil Sergej Čemezov, ředitel státní korporace Rostech.

Foto: Profimedia.cz

Rakety S-400. Ilustrační foto

Článek

„Kontrakt byl uzavřen a smlouva podepsána už dávno. Už jsme měli vše předat. Bohužel se stala nehoda. Loď, která vezla tyto rakety, se dostala do bouře. Byli jsme nuceni všechny tyto rakety zničit a nyní vyrábíme nové,“ řekl Čemezov.

Rusko by mělo Číně nové rakety dodat do konce roku 2020, uvedl Dmitrij Šugajev, ředitel Federální služby pro vojensko-technickou spolupráci (FSVTS). Americké sankce vůči Číně by neměly dodávku ovlivnit. „Nevidíme žádné ohrožení plánovaného uskutečnění těchto smluv,“ řekl Šugajev.

Informace o čínském nákupu systému S-400 od ruského výrobce Almaz-Antej byly oficiálně zveřejněny v dubnu 2015. Detaily však ruské úřady nesdělily, podle neoficiálních údajů ruských médií má kontrakt hodnotu přes tři miliardy dolarů (asi 66,5 miliardy Kč) a týká se dodávek šesti zbraňových jednotek.

Peking patří k největším zákazníkům ruských zbrojovek. V roce 2017 vyvezly do Číny zbraně za 15 miliard dolarů (asi 340 mld. Kč), přičemž loni se export údajně udržel na podobné úrovni. Kromě systému S-400 si Čína u Rusů objednala také moderní stíhačky Su-35.

Reklama

Výběr článků

Načítám