Hlavní obsah

Putin varoval před nebezpečím jaderné války

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin varoval před rostoucím rizikem propuknutí jaderného konfliktu. Pokud k němu nakonec dojde, může to podle šéfa Kremlu znamenat vyhlazení lidstva. Putin to řekl novinářům na čtvrteční na tiskové konferenci.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Nebezpečí jaderného konfliktu se podle ruského prezidenta zvyšuje tím, že se rozpadl mezinárodní systém, který dosud bránil závodům ve zbrojení. Ale na americkou protiraketovou obranu "jsme museli odpovědět", a to vývojem nových zbraní. Zájem odstoupit od dohody o odzbrojení (INF) z roku 1987 oznámil americký prezident Donald Trump letos v říjnu.

Putin připustil, že v tomto směru má Rusko nyní jistou převahu, ale celkově mu jde o udržení rovnováhy.

Neusilujeme o převahu, ale o uchování strategické rovnováhy. Zajišťujeme svou bezpečnost a víme, jak to dělat.
ruský prezident Vladimir Putin

"Neusilujeme o převahu, ale o uchování strategické rovnováhy. Zajišťujeme svou bezpečnost a víme, jak to dělat," prohlásil současně o vývoji nových ruských zbraní, které podle něj mají být schopny proniknout jakoukoliv protiraketovou obranou.

Těžko si však představit, jak se bude situace dále vyvíjet, pokud Spojené státy odstoupí od dohody o likvidaci raket středního a krátkého doletu. Situace je podle něj "na hraně" a stoupá i hrozba lidského omylu a selhání. Nebezpečí nelze podle něj podceňovat, ale nezbývá než věřit, že "lidstvo má zdravý rozum a pud sebezáchovy, aby nedošlo ke krajnostem".

Pokud jde o porážku Islámského státu, přiklonil se Putin k názoru amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Reklama

Výběr článků

Načítám