Hlavní obsah

Počet migrantů cestujících přes Středozemní moře klesá, ale umírá jich více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Počet uprchlíků, kteří připluli do Evropy přes Středozemní moře, se za letošních prvních sedm měsíců v porovnání s předchozími dvěma roky snížil. Naopak úmrtnost se v procentech zvýšila. Uvedla to pondělní zpráva Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Migranti na člunu se snaží překonat Středozemní moře a dostat se k italským břehům.

Článek

V materiálu nazvaném Zoufalé cesty UNHCR uvedl, že při pokusu dostat se do Evropy loni zahynulo 2276 osob, což představuje jednu oběť na každých 42 příchozích. V letošním roce zemřelo 1095 lidí, tedy jeden z každých 18, dalších 500 lidí pak beze stopy zmizelo.

„Důvod, proč se úmrtnost zvyšuje, je ten, že pašeráci více riskují, na člunech vyráží více lidí, protože libyjské pobřežní hlídky zvýšily svou aktivitu,“ řekl zvláštní vyslanec UNHCR pro tuto oblast Vincent Cochetel a dodal: „Snaží se snižovat náklady, držet lidi déle v zajetí je stojí víc.”

Od loňského srpna do letošního července libyjské úřady zachytily nebo zachránily 18 400 osob, o 38 procent více než ve stejném období 2016–2017. Počet příchozích z Libye do Evropy se snížil o 82 procent na 30 800. Itálie, jejíž vláda se nyní k migraci v EU vyjadřuje nejhlasitěji, zaznamenala meziroční pokles příjezdů o více než 80 procent. Proti loňským 95 200 osobám za období od ledna do července to letos ve stejné době bylo asi 18 500 lidí.

Nejčastějším cílem migrantů na středomořské trase je letos Španělsko, kam dorazilo 27 600 osob. Loni jich bylo za stejné období něco přes 12 000. V Řecku se počty meziročně zvýšily o 88 procent, uvedl UNHCR. Letos se do migrací už roky výrazně zasažené země dostalo do konce července asi 26 000 osob.

Libye je nebezpečná

Libye je jednou z hlavních zemí, odkud se migranti z Afriky vydávají po moři do Evropy. UNHCR upozorňuje, že nyní umírá mnoho lidí, kteří se snaží dostat do Libye jako výchozího bodu pro cestu do Evropy a zůstávají v přeplněných zadržovacích táborech. Řada z nich se tam pak, po neúspěšné plavbě na evropský kontinent, vrací zpět. Mnozí padnou do rukou místním gangům, které je prodávají jako otroky. „Když se běženci dostanou do Libye, je pozdě. Evropa musí zasáhnout už v zemích, odkud přicházejí,” řekl Cochetel.

Právě kvůli situaci v Libyi se dostala Itálie do sporu s humanitárními organizacemi, které říkají, že zachráněné nelze vracet do Libye.

UNHCR také vyzval evropské státy k tomu, aby uprchlíkům, kteří se domáhají mezinárodní ochrany, nabídly rychlejší azylová řízení a zvýšily ochranu dětí. Důvodem k této výzvě jsou rostoucí bariéry, kterými se státy v Evropě snaží bránit  migračním proudům ve vstupu na své území.

Reklama

Výběr článků

Načítám