Hlavní obsah

Trump nechal Putina pozvat do Washingtonu

Americký prezident Donald Trump požádal svého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona, aby pozval ruského prezidenta Vladimira Putina na podzim do Washingtonu. O návštěvě se již jedná. Uvedla to ve čtvrtek mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová na Twitteru.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Americký prezident Donald Trump (vlevo) a prezident Ruské federace Vladimir Putin na společné tiskové konferenci po jednání v Helsinkách.

Článek

Možné datum Putinovy návštěvy Bílý dům neupřesnil, odmítl i sdělit případné další podrobnosti, poznamenala agentura TASS.

Trump se s Putinem setkal v pondělí v Helsinkách. [celá zpráva] I přes kritiku zákonodárců a médií trvá na tom, že pondělní summit byl velký úspěch. Uvedl také, že se již těší na druhou schůzku s ruským prezidentem.

Neví se, co se vlastně dohodlo

K první oficiální schůzce Trumpa s Putinem ve čtvrtek list The Washington Post napsal, že američtí vládní činitelé se stále marně snaží zjistit, co šéf Bílého domu vlastně v Helsinkách dohodl. To podle deníku dokládá i fakt, že mluvčí ministerstva obrany USA nejsou schopni odpovědět na dotazy novinářů, jaký dopad může schůzka mít na americkou armádu.

Kvůli nejasnostem o obsahu schůzky dokonce několik demokratických zákonodárců navrhlo, aby Kongres pozval na jednání tlumočnici, která Trumpovi při setkání s Putinem mezi čtyřma očima překládala.

Sám Trump ve čtvrtek na Twitteru média obvinil z vyvolávání války. „Prolhaná média zoufale usilují o konfrontaci s Ruskem, dokonce takovou, která může vést k válce. Činí bezohledný nátlak a nenávidí skutečnost, že pravděpodobně budu mít dobré vztahy s Putinem,“ napsal.

Reklama

Výběr článků

Načítám