Hlavní obsah

Schůzku s Putinem označil Trump za velmi dobrý začátek

– Helsinky • Aktualizováno

S více než hodinovým zpožděním začal v pondělí odpoledne v prezidentském paláci v Helsinkách summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a ruské hlavy státu Vladimira Putina. Jednání za zavřenými dveřmi trvalo dvě hodiny a navázal na ně pracovní pozdní oběd, kterého se už účastnili i poradci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Donald Trump a Vladimir Putin na historické schůzce v HelsinkáchVideo: Reuters

 
Článek

Po první části jednání Trump uvedl: „Myslím, že to byl dobrý začátek. Velmi, velmi dobrý začátek pro všechny.” Podle CNN se nepořizoval z jednání žádný záznam, aby se zamezilo únikům.

Trump a Putin na společném pracovním obědě

Současně s jednáním Putina a Trumpa spolu hovořili ministři zahraničí obou zemí Sergej Lavrov a Mike Pompeo za účasti ruského velvyslance ve Washingtonu Anatolije Antonova a amerického v Moskvě Jona Huntsmana.

Ruské velvyslanectví v USA uvedlo, že se jednalo o normalizaci vzájemných vztahů, o Ukrajině, Sýrii, Korejském poloostrově a terorismu. Trump přitom před schůzkou ani jeden z těchto okruhů nejmenoval.

Foto: Sputnik, Reuters

Pracovní oběd na rusko-americkém summitu

„Dobře vycházet s Ruskem je velice dobré,“ řekl Trump před zahájením rozhovorů mezi čtyřma očima, kdy seděl s Putinem. „Po řadu let jsme spolu nevycházeli, ale myslím si, že teď, když jsem ve funkci druhým rokem, doufám, že naše vztahy zlepším.“

Trump to považuje za důležité vzhledem k tomu, že jde o dvě supervelmoci: „Myslím si, že svět chce vidět, že spolu vycházíme dobře, jsme dvě velké jaderné mocnosti, držíme 90 procent jaderného potenciálu.“ Dodal, že mít tolik jaderných zbraní není dobré a je potřeba s tím něco udělat: „Na tohle svět čeká.”

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump

Trump naznačil i další okruhy témat: „Máme před sebou hodně důležitých věcí, o kterých musíme hovořit, o obchodu, politice, vojenství a našem vztahu k Číně.”

Putin na úvod zmínil to, že s Trumpem už v minulosti udržoval stálé kontakty, telefonovali si. „Přišel ale čas na zevrubný rozhovor o dvoustranných vztazích a bolavých místech ve světě, je jich docela dost," uvedl Putin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Donald Trump a Vladimir Putin dorazili do prezidentského paláce v HelsinkáchVideo: AP/Reuters

Zpožděný začátek

Ruský prezident přiletěl do Helsinek se zpožděním, jeho letadlo přistálo až ve chvíli, kdy měla schůzka původně začít. Trump mezitím čekal v hotelu a nevyjel, dokud nebyl Putin v prezidentském paláci. Manévry okolo zpožděného začátku vyvolaly okamžitě spekulaci, že jde o vzájemné ukazování síly dvou alfa samců.

Putin a Trump se sice už sešli, ale toto je jejich první schůzka mezi čtyřma očima. V rámci rusko-amerického summitu se také uskuteční setkání ministrů zahraničních věcí Sergeje Lavrova a Mike Pompea.

Letadlo s Putinem přistálo v Helsinkách v 12.02, tedy dvě minuty po plánovaném začátku schůzky.

Možná támata jednání

Zahraniční politika bude schůzce dominovat. Trump se zřejmě pokusí zlepšit vzájemné vztahy, jak to sliboval ještě před svým zvolením do funkce prezidenta. Vztahy mezi Washingtonem a Moskvou jsou podle jeho sdělení nejhorší možné. Obvinil z toho předchozí administrativu prezidenta Baracka Obamy. [celá zpráva]

Vladimir Putin vystupuje z letadla.

Je možné, že v rámci zlepšení vztahů a většího zapojení Ruska se bude Trump zasazovat, aby se vrátilo do skupiny ekonomicky nejvyspělejších zemí, ze které bylo vyloučeno po anexi Krymu. Určitě se bude jednat o Ukrajině, u čehož panují největší obavy, protože Trump nedávno řekl, že se podívá na to, jak to je s Krymem.

Foto: Roni Rekomaa, ČTK/AP

Ruský prezident vystupuje v Helsinkách z letadla v doprovodu nového velvyslance ve Finsku Pavla Kuzněcova

Očekává se také jednání o Sýrii, kde panují spekulace, že Trump bude chtít dosáhnout toho, aby Írán a jím podporovaná libanonská šíitská milice Hizballáh neoperovaly u hranic s Izraelem. Není ale jasné, co by za to nabídl výměnou.

Objevily se i úvahy, že by možná mohl Trump Moskvě, která se bojí rozšiřování NATO, nabídnout omezení manévrů v Baltském moři, vše jsou ale jen spekulace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přílet ruského prezidenta Vladimira Putina do HelsinekVideo: Reuters

Podle televize FoxNews se bude mluvit i o údajném ruském vměšování do amerických voleb a ekonomických sankcích uvalených na Rusko.

Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové potvrdil, že Trump souhlasil, že nadnese na jednání otravu bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery nervově-paralytickým jedem novičok, uvedla televize SkyNews. Londýn viní z otravy Moskvu.

Anketa

Očekáváte od summitu USA a Ruska výrazný posun ve vzájemných vztazích?
Ano
26,1 %
Ne
65,2 %
Je mi to fuk
8,7 %
Celkem hlasovalo 23 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám