Hlavní obsah

Merkelová zchladila Itálii: odpis dluhu nebude

Právo, Josef Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Německá kancléřka Angela Merkelová dala důrazně najevo, že naděje nové italské vlády premiéra Guiseppa Conteho na odepsání dluhu 250 miliard eur (6,5 biliónu korun) tvrdě narazí.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Angela Merkelová

Článek

„Princip solidarity mezi členy eurozóny by neměl přeměnit skupinu zemí platících eurem z měnové unie v Unii sdílející dluhy,“ řekla nedělníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung kancléřka.

Italské vládní protestní strany Liga a Hnutí pěti hvězd během volební kampaně naznačovaly, že zamýšlejí požádat Evropsku centrální banku o anulaci dluhu 250 miliard eur.

Princip solidarity mezi členy eurozóny by neměl přeměnit skupinu zemí platících eurem z měnové unie v unii sdílející dluhy
Angela Merkelová

Matteo Salvini, šéf Ligy a ministr vnitra v novém kabinetu, tvrdí, že chce těsně spolupracovat s partnery v EU, avšak svůj postoj k přistěhovalectví nezmění. V neděli zamířil na Sicílii, která je pro velkou část migrantů vstupní bránou do Evropy. „Je to naše hranice,“ řekl Salvini o sicilském pobřeží.

„Chci zlepšit dohody, na nichž závisí osudy tisíců zoufalých lidí. Je to i v našem zájmu. Chci se osobně přesvědčit, jak do Itálie přicházejí vlny běženců. Pohodlný život ilegálů mým jmenováním do funkce ministra vnitra skončil,“ dodal.

Reformám azylových zákonů v EU bude věnováno úterní zasedání ministrů vnitra členských zemí v Lucemburku. Podle italských médií není jisté, zda se Salvini zúčastní. Termín časově koliduje s hlasováním italského senátu o důvěře vládě, i když se považuje spíše za formalitu.

Salvini: Bát se nás nikdo nemusí

Salvini zdůraznil, že není důvod mít obavy z nového římského kabinetu. „Co mám říci těm, kdo se nás bojí? Jsme elegantní, usměvaví, demokratičtí. S ministry vnitra EU chci jednat, ne se hádat,“ podotkl.

Lídr Hvězd Luigi Di Maio v sobotu po přísaze nové vlády parafrázoval Krále slunce Ludvíka XIV. a prohlásil: „Stát jsme my.“

Pocity průměrného Itala vyjádřil jasně politolog Ernesto Galli Della Loggia: „I ti, kdo nevolili Pět hvězd či Ligu, si nakonec oddechli, nebudou předčasné volby, protože kampaň do březnových voleb trvala prakticky 15 měsíců, tj. od prosince 2016, kdy většina voličů zamítla ústavní reformu navrženou premiérem Matteem Renzim. A ti, kdo se nestavějí zásadně proti oběma stranám, si říkají: ať se pokusí splnit, co naslibovali.“

Reformy by stály vcelku asi 130 miliard eur a na to zadlužená státní pokladna nemá. Z toho vyplývá skepse většiny ekonomů i tisku. Lapidárně se vyjádřil Aldo Cazzullo, jeden z nejprestižnějších komentátorů.

Na dotaz čtenáře, jak to dopadne, odpověděl: „Jsou dvě možnosti – buď se pokusí sliby dodržet, a Itálie se dostane pod kontrolu zvenčí, jako tomu bylo už v Řecku či Španělsku. Anebo se o to nepokusí, a ztratí většinu voličů.“

Deníky v Itálii i v zahraničí označily nový kabinet za „vládu dvou populismů“. Slovo populismus je nepřesné, a proto by asi bylo lépe ji označit za „kompromisní vládu dvou protisystémových stran“.

Reklama

Výběr článků

Načítám