Hlavní obsah

Vicešéf FBI byl vyhozen dva dny před penzí

Andrew McCabe, bývalý zástupce ředitele americké FBI propuštěný v pátek z úřadu zvlášť ponižujícím způsobem pouhé dva dny před odchodem do penze, předal zvláštnímu vyšetřovateli FBI Robertu Muellerovi své zápisky z rozhovorů s prezidentem Trumpem. Jsou podrobné a nachází se v nich i obsah rozhovorů McCabea s exšéfem FBI Jamesem Comeym, jejž Trump loni vyhodil z funkce.

Foto: Aaron Bernstein, Reuters

Zástupce ředitele americké FBI Andrew McCabe byl propuštěn dva dny před odchodem do penze.

Článek

I Comey Muellerovi předal své záznamy konverzace s prezidentem. McCabeovy zápisky mohou podle amerických médií pomoci při vyšetřování kontaktů mezi volebním štábem Trumpa a Moskvou. Tisk ale spekuluje, že McCabeův vyhazov má pátrání po ruské stopě přibrzdit. Média zdůrazňovala, že odchod tak těsně před penzí může mít zásadní dopad na výši jeho výsluh a důchodu.

McCabea v pátek z funkce propustil ministr spravedlnosti Jeff Sessions za hlasitého souhlasu prezidenta, jenž na něj už od léta sžíravě útočil na Twitteru. McCabe mu vadil svou rolí ve vyšetřování ruské stopy i tím, že jeho žena je prominentní demokratka a kampaň ve Virginii jí platil tým Hillary Clintonové.

Trump v neděli McCabeovo tvrzení o zápiscích zpochybnil. „S Andrewem McCabem jsem strávil velmi málo času a v mé přítomnosti si nikdy zápisky nedělal. Nevěřím, že má zápisky, pokud ovšem nesleduje vlastní cíle. Totéž platí i o lháři Jamesi Comeym,“ napsal Trump.

Výběr článků

Načítám