Hlavní obsah

Macronova strana ztratila dvě křesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Strana francouzského prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybu (REM) ztratila v neděli při doplňovacích volbách do parlamentu dva mandáty. Kandidáty REM porazili uchazeči konzervativních Republikánů. Jejich nový vůdce a Macronův hlasitý kritik Laurent Wauquiez řekl, že dvojité vítězství jeho strany je jasným vzkazem voličů Macronovi a jeho vládě.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Centristická Republika v pohybu má ale v 577členném Národním shromáždění stále většinu 309 křesel. Nedělní hlasování bylo vnímáno jako první test nálad voličů od parlamentních voleb v červnu, v nichž nová strana REM porazila tradiční strany.

Wauquiez po vyhlášení výsledků podle francouzských médií uvedl, že voliči svým rozhodnutím vládu potrestali za její politiku, jejíž konkrétní dopady pociťují. Zmínil například růst daní pro střední třídu a důchodce a „bezprecedentní nárůst imigrace a trestné činnosti”.

Minulý týden došlo k největší erupci násilí mezi migranty v Calais, kde bitky trvaly několik hodin a čtyři postřelení Eritrejci skončili v nemocnici v ohrožení život. Policie zahájila pátrání po podezřelém Afghánci.  [celá zpráva]

Republika v pohybu v oficiálním prohlášení přisoudila svou prohru velmi nízké volební účasti, která v jednom případě činila necelých 30 procent a ve druhém případě necelých 20 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám