Hlavní obsah

Po hromadné rvačce stovek migrantů v Calais jsou čtyři lidé v kritickém stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Calais

Francouzské město Calais zažilo ve čtvrtek masové rvačky stovek migrantů, ve kterých se střetli uprchlíci z Eritreje s migranty z Afghánistánu. Pět lidí bylo postřeleno a čtyři Eritrejci ve věku 16 až 18 let jsou v kritickém stavu. Hospitalizováno bylo celkem 22 osob, z toho 13 utrpělo zranění po úderech železnými tyčemi, uvedla v pátek BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rvačka migrantů v CalaisVideo: Reuters

 
Článek

Střety v Calais byly hlášeny už ve středu večer. Zdálo se, že jde o další z obvyklých střetů mezi Eritrejci a Afghánci, i když musela zasáhnout policie a jeden z Eritrejců přišel o oko [celá zpráva], ve čtvrtek však násilí pokračovalo v ještě větším rozsahu.

Podle agentury AFP propukla nejprve rvačka mezi třiceti uprchlíky z Afghánistánu a stovkou z Eritreje na jižním okraji Calais, když čekali ve frontě na jídlo. Dvě hodiny trvající rvačku začalo několik výstřelů, které vypálili Afghánci.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Migrant v Calais míjí sloup elektrického vedení, kde je transparent požadující otevření hranice do Británie.

Poté vypukla druhá rvačka v pět kilometrů vzdáleném průmyslovém předměstí, kdy se Eritrejci vyzbrojení železnými tyčemi a holemi rozhodli pomstít. V přesile se vrhli na dvacítku Afghánců. „Policie zasáhla, aby ochránila afghánské migranty před 150 až 200 eritrejskými migranty,“ uvedla místní prefektura.

Poté následovaly v průmyslové oblasti další střety, uvedl list Guardian.

Foto: ČTK/AP

Migranti v Calais

Kvůli střetům navštívil v noci Calais francouzský ministr vnitra Gérard Collomb. „Byla tu eskalace násilí, které se stalo neúnosné pro obyvatele Calais i pro migranty. Je to dosud nevídaná úroveň násilí,“ uvedl Collomb.

Foto: Reuters

Francouzský ministr vnitra Gérard Collomb se setkal z četníky z Calais

Collomb upřesnil, že jeden z těžce zraněných byl zasažen kulkou zezadu do krku.

Na místo byly v noci poslány bezpečnostní síly. Po jejich příchodu nastal klid.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Migranti v Calais

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Stany migrantů v Calais

V Calais byl tábor migrantů přezdívaný Džungle. I po jeho zrušení ve městě zůstává podle některých zdrojů 550 až 600, podle místní charity až 800 migrantů. Žijí na různých místech v Calais.

Už dříve mezi nimi docházelo ke střetům, především mezi Afghánci a Afričany, časté jsou také jejich střety s policisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám