Hlavní obsah

Británii zůstávají dveře i srdce EU otevřené, láká Tusk Londýn

– Brusel • Aktualizováno

Předseda Evropské rady Donald Tusk v úterý v Evropském parlamentu ujistil, že Británie by mohla setrvat v Evropské unii, pokud by ještě změnila názor na brexit. Na ostrovech se nyní znovu diskutuje o možnosti nového referenda.

Foto: Phil Noble, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

„Na kontinentu jsme názor nezměnili – naše srdce jsou vám stále otevřena,” ujistil Tusk. „Dveře zůstávají otevřené – a doufám, že to v Londýně uslyší,” dodal předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

„Nejtvrdší práce je stále před námi a času je málo... Pokud se britská vláda přidrží svého rozhodnutí odejít, brexit se v březnu 2019 stane skutečností se všemi negativními důsledky. Ledaže dojde ke změně názoru u našich britských přátel,” řekl Tusk a citoval výrok britského vyjednávače pro brexit Davida Davise, že „pokud demokracie nedokáže změnit názor, přestává být demokracií”.

Tusk i dříve naznačoval, že britské rozhodnutí o odchodu z EU by Britové mohli ještě změnit. Tato možnost se však podle tisku dříve nejevila jako pravděpodobná vzhledem k tomu, že hlavní britské strany přislíbily respektovat rozhodnutí voličů z předloňského referenda, které těsnou většinou o odchodu z EU rozhodlo.

Tusk před europoslanci hovořil o výsledcích prosincového summitu, kde šéfové států a vlád 27 členských států (bez Británie) přijali rozhodnutí posunout jednání o brexitu do druhé fáze, tedy k rozhovorům o přechodném období a o budoucích vztazích mezi EU a Londýnem po brexitu.

Dohoda nemusí být schválena ve vyjednaném znění

V úterní rozpravě poslanců opět zazněla upozornění, například od šéfa evropských lidovců Manfreda Webera či šéfa liberálů Guye Verhofstadta, že Evropský parlament neschválí automaticky vše, na čem se vyjednávači dohodnou.

EP hodlá trvat na právech Evropanů usazených v Británii a nepřistoupí na to, aby se Británie po brexitu ocitla ve výhodnějším postavení vůči EU než v jejím rámci. „Dohoda nemůže být (pro Británii) až tak výhodná, aby nepodnítila další členské státy k vystoupení,” poznamenal šéf frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR), britský konzervativec Syed Kamall.

„Brexit se ukazuje být daleko dražší a komplikovanější, než nám tvrdili v kampani před referendem," postěžoval si labourista Richard Corbett

„Británii bude lépe bez jakékoli dohody! A EU na to doplatí,” naopak varoval David Coburn, šéf skotské odbočky Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP), obviňující unijní vyjednávače, že se snaží zničit roli Londýna jako finančního centra.

I bývalý předseda protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage nedávno v televizním rozhovoru překvapivě nadnesl možnost konání nového referenda. Pokud by se druhé referendum konalo, těsná většina lidí by se podle průzkumu vyslovila pro setrvání Británie v EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám